Ojmjakoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ojmjakoni is located in Earth
Ojmjakoni (Earth)

Ojmjakoni është një fshat në lindjen e Rusisë. Vendbanimi është më i ftohti në botë.

Veçori më specifike e këtij vendbanimi është klima e ashpër kontinentale. Ojmjakon cilësohet me dimra ekstrem të ftohët dhe me verëra mesatarisht të nxehta. Eraërat nuk fryjnë, ndërsa rrezatimi diellor është intenziv. Ojmjakon konsiderohet vendbanimi (përhershëm i banuar) më i ftohtë në botë, dhe quhet "Poli i ftohtë" i hemisferës veriore. Temperatura më e ulët e deri më tani e matur ndonjëherë ka rritë -68 °C, dhe është shënuar në stacionin meteorologjik Tomtor në vitin 1933. Temperatura -71,2 °C është regjistruar në përmendoren e qytetit Ojmjakon[1]. Gjatë verës temperaturat mund të arrijë 25 deri në 30 °C, e që amplituda vjetor në këtë pikë është më e madhe se 100 °C .[2]

Omjakon është “shtëpi” (vendbanim) e pesëqind njerëzve të cilët për gjithqka që kan nevojë furnizohen nga një dyqan i vetëm, ndërsa në përgjithësi të gjithë banorët merren me gjueti dhe peshkim në akull.

Burim i të dhanunave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.telegraph.co.uk/travel/galleries/The-coldest-inhabited-place-on-Earth/
  2. ^ http://oymyokon.narod.ru/priroda.html