Jump to content

Okanogan County

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Okanogan County

Okanogan County është një nga 39 qarqetshtetin federal WashingtonShteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ne shume Qendra për Pune Sociale te Kosovës, akoma nuk është përfilluar kopletimim i punëtoreve kyq dhe baze te punës. Akoma punojm me profile te sistemit te vjetes, te pa kordinaur mire dhe te ngarkuar me profile te ndryshme. Dominojm sociologet, juristet, penagoget, por nuk jan ata qe duhet te jet domosdo. Mungojn puntoret social dhe psikologet. Jo pse nuk kemi, tani ka sa te duash sidomos psikolog, por edhe punetor social. Mungon vullneti i mire i udheheqejes politike ne komuna, por jo gjithkund, sepse diku-diku jam pranuar po thuaj se te gjitha profilet baze dhe shtylle e Qendres.

Ne Komunen e Vitise kemi shum prikolog te diplomuar ne Univerzitetin e Prishtinës dhe ate te Tetoves, jam mbi dhjet vet qe presin pune. Vetem nje psikolog eshte e punesuar ne Drejtorin e Arsimit ne Viti, ajo i ka punet e vet, dhe psikolgu ne Qendren shkollore te Vitise, ku jan Qendrat per pune Sociale, ku jan shkollat pa psikolog, ku është qerdhja e femijve, ku eshte Shtepia e shendetit ne Viti etj etj.

Kete pune e dine dhe qeveritaret e Komunes se Vitise, dhe sa her qe ne kerkojn dhe diskutojm keto gjera, ata na thone se nuk ka buxhet, jemi te interesuar për kuadër te rinje por nuk ka mjete për pagese. Nuk eshte ashtu, kete vit nga buxheti i Komunes se Vitise por po thuaj se gjithkund kam tepruar mjete, pse, nuk paskan ditur te i harxhojn, a nuk e paskan ditur se ndonje punetor i rinje do te i kishte shfrytzuar një pejese te tyre etj. Planifikimi buxhetor për kuadër te rinje duhet te paraqitet per qdo vit. Nuk mjafton te pritet te dal ne pension dikush dhe te lirohet një vend pune.

Ne aspektin tjetër nuk mungon arsyeja për punësim, por jo me konkurse publike ashtu siç duhet te jet. Punesime ka pasur dhe vazhdimisht po ket, por ne aspektin e fshehur. Punesojm punëtor ne gjendje te heshtur, askush nuk e kupton, fillimisht si praktikant, e pastaj me kontrate pune.

Me heret ne te kaluaret, ka pasur rregullativ shoqërore për kuadrin e rinje. Megjithate i vinte koha sejcillit për vendin e punes. Tani ka njeri qe ka diplomuar me vite te tera dhe pret, asnjeher nuk ka shprese se një dite do te punesohet. Kuader i rinje, punojn ne vendpunishte si moler, ngjyroses, taksi, etj. per te cilet sot apo kuirre, Kosova dhe Komunat tona kan nevoje. Ndoshta te kishim dikend dikund, do te kishim shprese.

Ky artikull dasht zoti qe te iu bie ne sy politikajve te Komunave te Kosoves popr edhe asaj te Vitisë, qe te lexojn dhe te ndalen dhe ta analizojn. Mekat i madhe është për te rinjet, mekat është për prinderit e tyre qe kanë sakrifikuar për te i shkolluar dhe tani mbeten te demoralizuar, pa shprese.