Jump to content

Oktapodi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Captured specimen of a giant octopus
Një oktapod gjigant i Paqësorit në Akuariumin Echizen Matsushima, Japoni.

Një oktapod është një molusk me trup të butë, me 8 gjymtyrë të rendit Octopoda (/ɒkˈtɒpədə/, ok-TOP-ə-də). Rendi përbëhet nga rreth 300 lloje dhe grupohet brenda klasës Cefalopoda me kallamar, sepje dhe nautiloidë. Ashtu si cefalopodët e tjerë, një oktapod është simetrik dypalësh me dy sy dhe një gojë me sqep në pikën qendrore të tetë gjymtyrëve. Trupi i butë mund të ndryshojë rrënjësisht formën e tij, duke u mundësuar oktapodëve të shtrydhin nëpër boshllëqe të vogla. Ata gjurmojnë tetë shtojcat e tyre pas tyre ndërsa notojnë. Sifoni përdoret si për frymëmarrje ashtu edhe për lëvizje, duke nxjerrë një rrymë uji. Bamjet kanë një sistem nervor kompleks dhe shikim të shkëlqyeshëm dhe janë ndër jovertebrorët më inteligjentë dhe më të ndryshëm në sjellje.

Oktapodët banojnë në rajone të ndryshme të oqeanit, duke përfshirë shkëmbinj nënujorë koralorë, ujërat pelagjike dhe shtratin e detit; disa jetojnë në zonën intertidal dhe të tjerët në thellësi humnere. Shumica e specieve rriten shpejt, piqen herët dhe janë jetëshkurtër. Në shumicën e specieve, mashkulli përdor një krah të përshtatur posaçërisht për të dhënë një tufë sperme direkt në zgavrën e mantelit të femrës, pas së cilës ai bëhet i moshuar dhe vdes, ndërsa femra depoziton vezët e fekonduara në një strofkë dhe kujdeset për to derisa ato të çelin, pasi që edhe ajo vdes. Strategjitë për t'u mbrojtur kundër grabitqarëve përfshijnë dëbimin e bojës, përdorimin e kamuflazhit dhe shfaqjeve të kërcënimit, aftësinë për të hedhur shpejt nëpër ujë dhe për t'u fshehur, madje edhe mashtrimin. Të gjithë oktapodët janë helmues, por vetëm oktapodët me unaza blu dihet se janë vdekjeprurëse për njerëzit.

Oktapodët shfaqen në mitologji si përbindësha deti si Kraken i Norvegjisë dhe Akkorokamui i Ainu, dhe ndoshta Gorgoni i Greqisë antike. Një betejë me një oktapod shfaqet në librin e Victor Hugos Toilers of the Sea, duke frymëzuar vepra të tjera si Octopussy i Ian Fleming. Oktapodët shfaqen në artin erotik japonez, shunga. Ato hahen dhe konsiderohen si një delikatesë nga njerëzit në shumë pjesë të botës, veçanërisht në detin Mesdhe dhe në detet aziatike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]