Jump to content

Omer ibn Abdylazis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Omer ibn Abdulaziz (lindi ne vitin 682-dhe vdiq ne shkrut te vitit 720)ishte një kalif umajad i cili sundoi gjatë viteve 717-720.

Jeta e tij gjatë viteve 682-715[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Omeri do te rritet në Medine dhe aty do të jetojë deri në vdekjen e babit të tij,pas vdekjes së babait ai u thirr në Damask nga AbdulMalik dhe u martua me vajzën e tij Fatima.Pas kësaj bëhet gurvernator i Medinës.

Jeta e tij gjatë viteve 705-715[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga sundimtarët e mëdhenj të asaj kohe,Omeri formoi një këshillë me të cilën e administroi krahinen.Gjatë kësaj kohe emigruan shumë banorë të Irakut në Medine duke kërkuar strehim nga gurvernatori i tyre Haxhaxh ibn Jusufi.Kjo e zemëroi shumë Haxhaxhin dhe bëri presion te al-Velidi për ta pushuar nga detyra.al-Velidi shloi pe ndaj Haxhaxhit dhe shkarkoi Omerin.Omeri gjatë kesaj kohe kishte zhvilluaar një reputacion në të perandorin islame.

Jeta e tij gjatë viteve 715-717[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Omeri ka vazhduar të jetojë në Medine në pjesën e mbetur të sundimit të al-Velidit dhe atë të Sulejmani vellait të al-Velidit.Sulejmani ishte kushëriri i Omerit dhe kishte admiruar gjithmonë Omerin,kur erdhi koha ta emërojë pasuesin dhe e emëroj Omerin.Omeri pa dëshirë pranoj postin,Omeri u përpjek tia ndryshoj mendjen Sulejmanit por pa sukses.

Jeta gjatë viteve 717-720[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]