Organizem njeqelizor dhe shum qelizor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

MIKROORGANIZEM eshte cdo organizem te cilen nuk mundemi ta shohim me sy. MIKROORKANIZMAT mund te jne perkates po thuaj se tek te gjitha mberterive te organizmave te gjalla. DALLIMI nga organizmat njeqelizor, organizmat shume qelizor jane te ndertuar nga me shume se njeqelize. GJITHE qelizat ne nje organizem te ketill nuk kane forme te njejt ndertim dhe madhesi. QE te mundet te punoj ata grupohenne mes veti ne inde.

INDI perbehet prej shume qelizave te cilat jane te ngjajshme per nga forma ndertimi dhe madhesia kryejn pune te njejt. IND qe ndodhet ne siperfaqen e te gjitheve organizmave te gjallaeshte siperfaqesore ,ka edhe rol mbrojtes per trupin. INDI i cili lidh pjeset ne nje trup eshte inidi lidhore, ne bimet haset indi bartes dhe ka rol te barte ne materie ne per te gjihe bimen. INDET ndonje here grupohen ndermjet veti dhe formojne organ , ai kryen nje funksion.

Veshkat epastrojn gjakun e njeriut , kurse lukthi perpunon ushqim zemra e ben qerkullimin e gjakut neper trup, kurse i thith materiet ushqyese  ZORRA E HOLLE.

OEGANET TEK BIEMET jane te ndare ne dy grupe dhe ate : grupi 1. rrenja, kercelli dhe ,gjethi keto u ndihmojn bimeve te riten dhe te zhvillohen. grupi 2. marin pjese: lulja , fryty dhe fara keto i mundesojn bimeve qe te shumohen me sigurt.

me shume organe jane te lidhura ndermjet vetveti gjat kryerjes se nje procesi jetsor formojne

SISTEM ORGANIK.

sistem i frymemarjes e pranon oksigjenin kurse dioksidin e karbonit e menjanon ne mjedisin e jashten e te tjere. lidheshmeria e sistemeve organike e perbejne organizmin. BY: E GJASHTA DY