Orkestra Filharmonike Mbarëshqiptare

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Orkestra Filharmonike Mbarëshqiptare synon "bashkimin kulturor, artistik dhe shpirtëror të gjithë muzikantëve shqipfolës në të gjithë hapësirën ballkanike apo me vendqëndrim në Evropë, SHBA, e kudo tjetër që ata ndodhen". Kjo orkestër synon promovimin e vlerave kulturore ndërmjet muzikantëve, instrumentistëve, dirigjentëve dhe kompozitorëve shqiptarë nga të gjitha trojet mbarë shqiptare në Ballkan, Evropë e më gjerë. Promovimi i traditave të shumta muzikore në të gjithë trevat shqipfolëse në Ballkan, ballafaqimi i instrumentistëve më në zë të kombit shqiptar në Ballkan është një tjetër synim i Orkestrës. Për të realizuar qëllimet e saja artistike Qendra do të realizojë aktivitete dhe projekte të ndryshme në bashkëpunim më aktorët e interesit në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar. Themeluesit e Orkestrës Filharmonike Mbarëshqiptare janë emra të njohur të artit: Desar Sulejmani (Gjermani, Shqipëri), Baki Jashari (Kosovë), Blerim Grubi (Maqedoni), Isak Shehu (Shqipëri), Sihana Badivuku (Kosovë), Fatos Lumani (Maqedoni),Pjetër Guralumi dhe Bujar Alliu (Shqipëri).