Ottilie A. Liljencrantz

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ottilie A. Liljencrantz, from a 1908 publication.
Ottilie A. Liljencrantz, from a 1902 publication.

Ottilie A. Liljencrantz (19 janar 1876 - 7 tetor 1910) ishte një shkrimtare amerikane i romaneve historike të tematikave norvegjeze. [1]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ottilie Adelina Liljencrantz ka lindur në Çikago,Illinois |, ishte vajza e Gustave Adolph Mathias Liljencrantz,një inxhinieri civil dhe Adelina Charlotte Hall Liljencrantz. Babai i saj ka lindur në Suedi. "Dua të gjurmoj prejardhjen time tek një Viking i njohur", u shpreh ajo në një intervistë, "dhe unë nuk do të heq dorë nga besimi i këndshëm se kam një paraardhës të guximshëm në bankat e Valhalla", por historia e konfirmoi atë vetëm si pasardhës i kleriku Suedez i shekullit të gjashtëmbëdhjetë Laurentius Petri. [2] Ndër mësuesit e saj ishte mësuesja i dramës Anna Morgan, e cila kujton Liljencrantz si "një grua tërheqëse të re, me një mendje të jashtëzakonshme. është ndarë për një karrierë në letërsi " [3]

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur ajo ishte ende një adoleshente, ajo shkruante vepra dhe i krijonte ato me ndihmën e fëmijëve në lagjen e saj. Një dramë e tillë, "In Fairyland" (1895), përfshinte mbi 100 fëmijë, kur ishte vënë në skenë si një përfitim për Shtëpinë e Fëmijëve të Pagjykuar.[4] Librat nga Liljencrantz përfshinin The Scrape that Jack Built (1897, a children's book), The Thrall of Leif the Lucky: A Story of Viking Days (1902, një novelë rreth Leif Erikson), [5] The Ward of King Canute (1903), The Vinland Champions (1904), Randvar the Songsmith: A Tale of Norumbega (1906, a novel with a werewolf theme),[6] dhe A Viking's Love and Other Tales of the North (1911, një koleksion historish të shkurtra të publikuara pas vdekjes). Troy Kinney dhe Margaret West Kinney ilustruan tre nga librat e Liljencrantz. Novela e saj The Thrall of Leif the Lucky u adaptua për një film të heshtur, The Viking (1928). [7]

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ottilie A. Liljencrantz vdiq pas një operacioni për të trajtuar kancerin në vitin 1910, 34 vjeç, në Çikago. [8][9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ernst W. Olson, History of the Swedes of Illinois (Engberg-Holmberg Publishing 1908): 840.
  2. ^ "Miss Ottilie Liljencrantz" Indianapolis News (March 24, 1906): 7. via Newspapers.comStampa:Open access
  3. ^ Anna Morgan, My Chicago (R. F. Seymour 1918): 52-54.
  4. ^ Burr Merrill, "Turned to Fairies and Goblins" Chicago Daily Tribune (January 20, 1895): 3.
  5. ^ "Side Lights on Literature" Brooklyn Daily Eagle (April 9, 1902): 12. via Newspapers.comStampa:Open access
  6. ^ C. H. Gaines, "Harper's Bookshelf" Harper's Magazine (May 1906).
  7. ^ Kevin J. Harty, ed., The Vikings on Film: Essays on Depictions of the Nordic Middle Ages (McFarland 2011). ISBN 9780786460441
  8. ^ "Ottilie Liljencrantz" The American Scandinavian (1910): 17.
  9. ^ "Chicago Authoress is Dead" Chicago Daily Tribune (October 9, 1910): 7.


Ndërlidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]