Përlargimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Përlargimi është fletë urdhëresë dëbimi apo masa administrative për dëbimin e shtetasëve të huaj të urdhërua më parë për lëshimin e teritorit të një shteti. Zakonisht shumica e shtetve në ligjet e tyre këtë masë dëbimi me dhunë e ndalojnë për personat për të cilët ekzistonë gjasa e përndekjes në vendin në të cilin ata duhet të largohet.[1]

Në fakt Përlargimi është "dëbim i dhunëshem" i personave që më parë para organeve të shtetit dëbues kanë paraqitur kërkesen e lejeqëndrimit e cila nga këto organe nuk është pranuar.

Ky lloj dëbim-përndekje zyrtare tek shqiptarët është bërë i njohur pas përndjekjes masive të shqiptarëve të Kosovës nga okupatori serb. Masa e personave të përjekur në fillim të viteve ´90 nga ligjet e shteteve perendimore evropiane shihej si një migracion ekonomik, por me shkallëzimin e konfliktit dhe sidomos me shpërthimin e luftës së Kosovës, për një kohë të shkurtë këto vende i kanë ndryshuar ligjet e tyre sipas politikave ditore vetjake.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ DER BROCK HAUS - IN EINEM BAND 9. AUFLAGE, LEIPZI 2000 BUCH-NR. 07048 2