Jump to content

Përparëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një përparëse e zezë kuzhine

Përparëse është një veshje që vishet mbi veshje të tjera dhe mbulon kryesisht pjesën e përparme të trupit. Mund të ketë disa qëllime të ndryshme dhe sot është ndoshta më i njohur si një aksesor funksional që mbron rrobat dhe lëkurën e dikujt nga njollat dhe shenjat. Sidoqoftë, lloje të ndryshme të përparësve mund të vishen gjithashtu si dekor, për arsye higjienike, si pjesë e një uniforme, ose si mbrojtje nga rreziqe të caktuara si acidi, alergjenet ose nxehtësia e tepërt. Mund të përdoret gjithashtu në stacionet e punës për të mbajtur mjete dhe pjesë shtesë ose për të mbrojtur nga pluhuri dhe produkte të padëshiruar.

Si një shtresë e sipërme që mbulon trupin e përparmë, përarësja vishet edhe si një veshje uniforme, zbukurimi, ceremoniale (më së shumti përparësja masonike) ose modë.[1]

  1. ^ "History of Clothing - Aprons - Practical and Decorative Fashion Classics" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 20 dhjetor 2016. Marrë më 5 korrik 2020.