Jump to content

Përpunimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Guinea e Re në 1943. Kamion i Ushtrisë Amerikane për makineri të lëvizshme me makinistë që punojnë në pjesët e automobilave.

Përpunimi është një proces në të cilin një material (shpesh metal) pritet në formën dhe madhësinë përfundimtare të dëshiruar nga një proces i kontrolluar i heqjes së materialit. Proceset që kanë këtë temë të përbashkët quhen kolektivisht prodhim zbritës, i cili përdor veglat e makinerive, në ndryshim nga prodhimi shtesë (printimi 3D), i cili përdor shtimin e kontrolluar të materialit.

Përpunimi është një pjesë e prodhimit të shumë produkteve metalike, por mund të përdoret gjithashtu në materiale të tjera si druri, plastika, qeramika dhe materialet e përbëra. Një person i specializuar në përpunimin quhet makinist. Një dhomë, ndërtesë ose kompani ku kryhet përpunimi quhet makineri. Pjesa më e madhe e përpunimit të ditëve moderne kryhet nga kontrolli numerik kompjuterik (CNC), në të cilin kompjuterët përdoren për të kontrolluar lëvizjen dhe funksionimin e mullinjve, tornove dhe makinave të tjera prerëse. Kjo rrit efikasitetin, pasi makina CNC funksionon pa pilot, duke ulur kështu kostot e punës për dyqanet e makinerive.