Jump to content

PCR

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

PCR nga anglishtja polymerase chain reaction është një teknikë amplifikimi në vitro i një pjesë të molekulës të ADN. E krijuar nga Kary B. Mullis (çmim Nobel në 1993 për kimin). Bazat teorike të kësaj metodë janë : denaturimi i sequencës së ADN-se (rreth 95 °C) ; annealing : kur primeri specifik lidhet me sekuencën e ADN (reth 65 °C) ; dhe polimerizimi d.m.th zgjatja e molekulës te ADN (rreth 72 °C). Ky është një cikël ku nga 1 molekulë ADN (2-elike) arrihet në 2 molekula të tjera secila me 2-elika. Natyrisht shumëfishimi i një pjesë të ADN arrihet nga përsëritja e këtyre tre cikleve (denaturim, annealing dhe polimerizim).