Palazzo Capranica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pallati Capranica

Palazzo Capranica, në Romë, në sheshin me të njëjtin emër është i vetmi ndërtim arkitektonik me stilin e ri romak.

Mbishkrimi mbi derën kryesore tregon vitin e ndërtimit (1451), nga vullneti i kardinalit Domenico Capranica. Eshtë fillimisht rezidenca private e familjes Capranica, pastaj kolegj për priftërinj e murgjer nga viti 1457.

Kolegji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Domenico Capranica ishte themeluesi i familjes dhe me të filloi pasuri dhe rritja e familjes Capranica, nga një fshati Capranica Prenestina. Dy vjet para vdekjes së tij ai themeloi Kolegjin për të varfërit dijetarë të Sapienza Firmana (Domenico ishte emëruar peshkop i Fermos), për romakët dhe fermanët jo-fisnikë, të cilët kishin vendosur të fillonin karrierë kishtare, në thelb atë që ne sot e quajmë seminar i njohur kështu që nga këshilli i Trentos. Emri i Kolegjit gjithashtu i dha emrin sheshit, i cili u quajt Kardinali i Fermos.

Në shekullin e njëzetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas luftës pallati u rinovua tërësisht duke ndryshuar pamje dhe duke i dhënë një pamje të një kolegji të ri.

Në pallat ka qenë Teatri i Capranicas, e cila ka gëzuar një farë fame dhe u mbyll në 1868.

Nga Lufta e Dytë botërore deri në vitet nëntëdhjetë , pallati qenë kinema Capranica.