Pallati Presidencial, Poloni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pallati Presidencial, Poloni

Pallati Presidencial në Varshavë, Poloni, është versioni më i fundit klasik elegant i një ndërtese që ka ekzistuar që në 1643. Përgjatë viteve, ai është rindërtuar dhe rimodeluar disa herë. Në 175 vitet e para të tij, pallati ishte pronë private e disa familjeve aristokratike. Në 1791 aty banonin autorët dhe avokatët e Kushtetutës së Polonisë, Kushtetuta e Parë Moderne e Kodifikuar e Europës dhe kushtetuta e dytë botërore pas Kushtetutës së ShBA. Pallati u bë një strukturë qeveritare në 1818. Në vitin 1918 ai u bë vendi i Këshillit të Ministrave. Gjatë Luftës II Botërore ai shërbeu si Shtëpia Gjermane e pushtuesve gjermanë. Pas luftës, ai rimori sërish funksionin e vjetër si vendi i Këshillit të Ministrave të Polonisë. Në korrik të 1994 pallati u shpall si rezidenca zyrtare e Presidentit Polak.