Pantallona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një burrë i veshur me pantallona.

Pantallonat janë një veshje e veshur nga beli deri kudo midis gjunjëve dhe kyçeve, duke mbuluar të dyja këmbët veç e veç (në vend se me leckë që shtrihet në të dy këmbët, si në rroba, funde , dhe fustanet). Në Mbretërinë e Bashkuar, fjala pantallona në përgjithësi do të thotë të brendshme dhe jo pantallona. Pantallonat e shkurtra janë të ngjashme me pantallonat, por me këmbë që zbresin vetëm rreth zonës së gjurit, më të larta ose më të ulëta në varësi të stilit të veshjes. Për t'i dalluar nga pantallonat e shkurtra, pantallonat mund të quhen "pantallona të gjata" në kontekste të caktuara si uniforma e shkollës, ku pantallonat e përshtatura mund të quhen "pantallona të shkurtra" në MB.

Pantallonat më të vjetra të njohura, që datojnë në periudhën midis shekujve të trembëdhjetë dhe të dhjetë para Krishtit, u gjetën në varrezat Yanghai në Turpan, Sinkiang (Tocharia), në Kinën e sotme perëndimore. Të bëra prej leshi, pantallonat kishin këmbë të drejta dhe bigëzime të gjera dhe me gjasë ishin bërë për kalërim. Në pjesën më të madhe të Evropës, pantallonat janë veshur që nga kohërat e lashta dhe gjatë gjithë periudhës mesjetare, duke u bërë forma më e zakonshme e veshjeve të trupit të poshtëm për meshkujt e rritur në botën moderne. Në vend të pantallonave në Evropën e hershme moderne, disa burra në klasat më të larta të shoqërisë mbanin pantallona. Pantallonat e veçanta zyrtare vishen tradicionalisht me veshjet zyrtare dhe gjysmë formale të ditës. Që nga mesi i shekullit të njëzetë, pantallonat janë veshur gjithnjë e më shumë edhe nga gratë.

Xhinset, prej xhins, janë një formë e pantallonave për veshje casual, të veshura gjerësisht në të gjithë botën nga të dy gjinitë. Pantallonat e shkurtra shpesh preferohen në mot të nxehtë ose për disa sporte dhe gjithashtu shpesh nga fëmijët dhe adoleshentët. Pantallonat vishen në ijë ose në bel dhe shpesh mbahen lart me kopsa, elastikë, një rrip ose varëse (krape). Përveç nëse janë elastike, dhe veçanërisht për meshkujt, pantallonat zakonisht ofrojnë një mizë me zinxhir ose me kopsa. Xhinset zakonisht kanë xhepa anash dhe të pasmë me hapje xhepash të vendosura pak poshtë brezit të belit. Është gjithashtu e mundur që pantallonat të ofrojnë xhepa ngarkesash më poshtë në këmbë.

Ruajtja e përshtatjes është më sfiduese për pantallonat sesa për disa veshje të tjera. Gjatësia e këmbës mund të rregullohet me një buzë, e cila ndihmon në ruajtjen e përshtatshmërisë gjatë viteve të rritjes së adoleshencës dhe moshës së hershme. Përshtatja e rregullimit të perimetrit për të përshtatur shtimin ose humbjen e peshës është relativisht i kufizuar, dhe përndryshe pantallonat e dobishme mund të kenë nevojë të zëvendësohen pas një ndryshimi të rëndësishëm në përbërjen e trupit. Pantallonat me cilësi më të lartë shpesh kanë pëlhurë shtesë të përfshirë në shtresën qendrore të pasme, kështu që beli mund të lëshohet më tej.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]