Pantera e bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pantera e bardhë ben pjese ne familjen e felineve (Panthera Pardus). Ushqehet me thundrake te medhenj. Kjo lloj kafshe rrezikohet nga gjuetia pa kriter për shkak te ngjyres unike qe ka. Shpesh eshte aktiv naten. Diten pushon. Eshte i zote te hypi në peme me lehtesi. Shtrihet ne Azine jug-perendimore dhe ne Afriken veriore. Ne Ameriken Lindore eshte e mbrojtur me ligj dhe ndodhen vetem 20 te tilla nga 265 ne vitin 2009. Jetojne te vetmuar dhe jo ne tufa. Ka te zhvilluar ndjesine e te parit. Vrapon me 110 Km/h. Eshte e shkathet si paraardhesi i saj leopardi. Pantera me e madhe e bardhe ka jetur ne 2004 rreth 97 kg. Meshkujt arrijne 60-90 Kg ndersa femrat 36-50.