Parameci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Parameci është një protozoarë (parashtazorë).

Është perfaqesuesi kryesor i qerpikoreve (ciliate ). Leviz me anë të qerpikëve të shumtë që dalin nga trupi i tij.

Qerpiket shërbejnë për të levizur dhe për te shtyrë ushqimin drejt një hapesire të vogel në forme hinke.

Në fundin e saj formohet një fshikez ku futen ushqimet, fshikëza futet brenda trupit dhe ushqimet treten brenda saj.

Të tillë protiste jetojnë në mjedise të ndotura dhe nuk shkaktojnë sëmundje dhe shumohet me ndarje. Ushqehen në menyrë heterotrofe

Shumëzimi ka mundësi të jetë edhe me konjugim në ato raste të përkeqesuara jetvsore. Rendesia e tyre është se e rrisin plleshmërine e tokës dhe e bëjnë pastrimin e ujerave të ndotura pasi që ushqehen me bakterie.