Jump to content

Pasta termike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pastë Termike Për Cpu, Chipset dhe Komponenta të Tjera.

Pasta termike (e quajtur edhe përbërje termike, yndyrë termike, material ndërfaqe termike (TIM), xhel termik, paste nxehtësie, përbërës ftohës, paste termike ose yndyrë CPU) është një përbërës kimik termikisht përçues (por zakonisht izolues elektrik), i cili është zakonisht përdoret si një ndërfaqe midis zhytësve të nxehtësisë dhe burimeve të nxehtësisë si pajisjet gjysmëpërçuese me fuqi të lartë. Roli kryesor i pastës termike është të eliminojë boshllëqet ose hapësirat e ajrit (të cilat veprojnë si izolim termik) nga zona e ndërfaqes në mënyrë që të maksimizojë transferimin dhe shpërndarjen e nxehtësisë. Pasta termike është një shembull i një materiali të ndërfaqes termike.

Ndryshe nga ngjitësi termik, pasta termike nuk shton forcë mekanike në lidhjen midis burimit të nxehtësisë dhe lavamanit të nxehtësisë. Ai duhet të shoqërohet me një mekanizëm fiksues mekanik si vida për të mbajtur në vend lavamanin dhe për të ushtruar presion, duke përhapur dhe holluar pastën termike.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Thermal paste", Wikipedia (në anglisht), 2022-05-25, marrë më 2022-12-20