Patriotizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

' Patriotizmi si përcaktohet nje lidhje emocionale me Të [ [ com ] ] n QE i përket . NE [ [ Gjuha English | shqip ] ] përdoret EDHE Kategoritë: f " ' atdhedashuri " .

Crnilishta.islam lidhje quhet EDHE [ [ ndjenjë Kombëtare ] ] plagë krenari Kombëtare Ka dhe opinione nga redaktorët lidhje me karakteristika të plotë ndryshm te e te Kombit perkates si PSH ATO [ [ etnik ] ] s , [ [ kultura ] ] ore , [ [ Politika | Politie ] ] plagë [ [ Historia | historike ] ] .

Per dallim NGA Nje lidhjes historike - kulturore qendron EDHE [ [ Patriotizmi i kushtetutes ] ] ankoruar për angazhimin pozitiv për tënë një gjendje [ [ Kushtetuta ] ] mbikombëtare [[ etika | etike ] ] dhe politik [ [ drejtat themelore ] ] n dhe [ [ propozim vlera ] ] s . Këto kanë të bëjnë me traditën e perëndimore [[ ligji ] ] s të patjetërsueshme [ dinjitetit njerëzor [ ] ] dhe derivatet e tij [ [ Të drejtat e njeriut ] ] , është kërkuar për vlefshmërinë universale .

Patriotizmi tani është përgjithësisht dallohet nga [ [ nacionalizmi ] ] dhe [ [ shovinizmi ] ] , duke qenë patriotë të identifikohen me vendin e tyre dhe të [ [ popullore ] ] , pa e vënë këtë mbi të tjerët dhe pa dyshim zhvlerësuar popujve të tjerë . Ai i referohet[ [ Shtetësia | Shtetësia ] ] [ [ Etika ] ] rrënjosur , por emocional , shpesh pasionuar rritur përkushtim në rreth personal [ [ Shteti ] ] tion e tërë, e cila , në këtë formë , jo vetëm si një rendi juridik dhe politik por siindivid i veshur me [ [ Community ] ] është ndjerë . Deri në çfarë mase kjo diferencë në fakt ekziston dhe ka qenë historikisht efektive , është e diskutueshme në shumë vende . Në [ [ Evropën Qendrore ] ] ,patriotizmi nga revolucionar kuptohet [ [ liberalizmi ] ] dhe nacionalizmi i[ [ borgjezia ] ] ka zhvilluar s se kundër[ [ feudalizmi ] ] a [ [ komb - shteti ] ] përbënin demokratike kërkuar . Kjo nga poshtë ata e pranojnë si pushtet sovranitetit popullor ka ndryshuar që prej një kohë të gjatë se sa në shumicën e vendeve evropiane në vitin 1789 [ [ Luftës Amerikane e Pavarësisë | | Revolucioni amerikan ] ] të vitit 1776 dhe [të Revolucionit Francez ] [ Revolucionit frëngjisht ] Kushtetuta dhe vetë- zbatohet , pasi ajo ishte vetëm një çështje e elitave intelektuale fillimisht dhe më pas i nënshtrohen pengesave të shumta historike . Sot , patriotizmi është e mbrojtur si një term kryesisht pozitive - kuptohet në popullsinë e shumicës së vendeve .

Etimologjia == Historia dhe opinione nga redaktorët e konceptit == Kuptimi dhe përdorimi i termit ndryshuar gjatë rrjedhës së shekujve . Si πατριώτης ( Patriotes ) [ Gjuha e lashtë greke [ | greqishtja e vjetër ] ] ishin i vetmi jo- grekët ( [ [ Barbarian ] ] ) referuar nga një origjinë të përbashkët ( πατριά ( patria ) për πατήρ ( Ati ) ," babai " ) ishin të lidhur dhe kështu një [ [ klan | Clan ] ] ose [ [ fis | Family ] ] e formuar . Rreth [[ Latin ] ] ic ( Patriota ) fjala në[ [ gjuhët Romance | gjuhët Romane ] ] e kisha marrë hua , dhe gjendet në [[ gjuhës frënge | French ] ] ( patriote ) në 16 Century fund input në gjuhën gjermane . Megjithatë , deri në periudhën e hershme moderne është shprehur vetëm idenë e një origjinë të përbashkët , në shtëpi , prejardhje ose përkatësia etnike nga , që korrespondonte me termin modern " patrioti ".[ [ Konotacion ] ] me një të veçantë [[ krenarisë ] ] në [[ shtëpi ] ] apo" [ [ Atdheut ] ] " erdhi vetëm në prag të Evropës [[ Reformimit ] ] më skriege . Në 1560s -vjet caktuar French [ [ Huguenot ] ] bashkëfetarët e tyre nganjëherë i quajtur " patriotë të mirë" ( bon patriote ) . Vendimtare për ndryshimin e kuptimit ishte[ [ ' Lufta | tetëdhjetë vjet ' tetëdhjetë vjet Lufta ] ] , në rrjedhën e të cilat pasuesit e [[ William I ( e Orange ) | William të Orange ] ] në luftën holandez kundër spanjisht [ [ dominimi ] ] si Goede . patriotten pa Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>