Jump to content

Pavle Ingorokva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pavle Ingorokva

Pavle Ingorokva ishte një historian, filolog dhe figurë e shquar publike në Gjeorgjinë. Ai u lind më 1 janar te vitit 1893 në Poti dhe ndërroi jetë më 20 nëntor te vitit 1983 në Tbilisi. Ingorokva ishte një personalitet i shquar në fushën e studimit të historisë dhe gjuhës së Gjeorgjisë, duke lënë një ndikim të madh në kulturën dhe arsimin e vendit të tij.

Pavle Ingorokva u diplomua në Universitetin e Shën Petersburgut në vitin 1916. Ai luajti një rol themelor në krijimin e Unionit të Shkrimtarëve Gjeorgjian në vitin 1917. Gjatë viteve 1917-1919, ai ishte anëtar i "Këshillit Kombëtar të Gjeorgjisë". Më 26 maj të vitit 1918, Ingorokva nënshkroi "Aktin e Pavarësisë së Gjeorgjisë". Në vitin 1921, ai protestoi kundër pushtimit të Gjeorgjisë nga Rusia bolsheviste dhe në periudhën e viteve 1921-1923 ishte anëtar i grupit "Shavchokhianebi" ("Blackchokhians"). Në vitet 1924–1925, ai shërbeu si kryeredaktor i revistës shkencore dhe letrare gjeorgjiane "Kavkasioni" ("Kaukazi"). Megjithatë, regjimi bolshevik mbylli revistën në atë kohë.

Në vitin 1925, Pavle Ingorokva themeloi Shtëpinë Botuese "Kartuli Tsigni" ("Libri Gjeorgjian"). Kjo shtëpi botuese botoi veprat e Ilia Chavchavadze në vëllimet XI nga viti 1926 deri në 1928, si dhe veprat e autorëve të tjerë të shquar gjeorgjian. Megjithatë, në vitin 1933, "Kartuli Tsigni" u mbyll nga autoritetet.

Nga viti 1929 deri në 1940, Pavle Ingorokva shërbeu si Shef i Departamentit të Dorëshkrimeve në Muzeun Shtetëror të Gjeorgjisë, i cili sot njihet si Muzeu Kombëtar i Gjeorgjisë. Në periudhën e viteve 1940-1950, ai punoi si një studiues i lartë në Institutin e Historisë në Tbilisi. Në vitin 1958, ai ishte një nga themeluesit e Institutit të Dorëshkrimeve, i cili aktualisht njihet si Qendra Kombëtare Gjeorgjiane e Dorëshkrimeve. Gjithashtu, ai ishte anëtar i Komisionit për Studimin e Kalorësit në lëkurën e Panterit në Akademinë e Shkencave të Gjeorgjisë (tani Akademia Kombëtare e Shkencave e Gjeorgjisë).

Pavle Ingorokva ka punuar në fushat kryesore të historisë së letërsisë gjeorgjiane, historisë së Gjeorgjisë, studimeve burimore të historisë së Gjeorgjisë, Rustavelologjisë (studimi i veprave të shkrimtarit mesjetar gjeorgjian Shota Rustaveli), historisë së shkrimit gjeorgjian, dhe shumë fusha të tjera të lidhura me kulturën dhe historinë e Gjeorgjisë. Disa prej zbulimeve të tij kanë sjellë debate dhe analiza të thella në komunitetin shkencor.

Disa vepra kryesore të Pavle Ingorokva[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Rustveliana (monografi për Shota Rustaveli ), Tbilisi, 1926, 200 f. (në gjeorgjisht ).
  • Mbishkrimet gjeorgjiane të antikitetit – Buletini i Institutit të Gjuhës, Historisë dhe Kulturës Materiale (ENIMK), vëll. X, Tbilisi, 1941, fq. 411–427 (në gjeorgjisht).
  • Kronika e vjetër gjeorgjiane "Moktsevai Kartlisai" dhe Lista e Mbretërve të Iberisë (monografi) - Buletini i Muzeut Shtetëror të Gjeorgjisë, vëll. XI-B, Tbilisi, 1942, fq. 259–320 (në gjeorgjisht).
  • Giorgi Merchule: kartveli mcerali meate sauvunisa: narkvevi zveli Sakartvelos literaturis, kulturis da saxelmcip oebrivi cxovrebis istoriidan, (Tbilisi; "Sabcota mcerali", 1954) [ Giorgi Merchule – 11 monograf i shek. 1000 fq (në gjeorgjisht).
  • Ilia Chavchavadze (një monografi), Tbilisi, 1951, 200 f. (në gjeorgjisht).

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lista e gjeorgjianëve

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]