Jump to content

Penicilina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Penicilinat (P, PCN ose PEN) janë një grup antibiotikësh β-laktam të marrë fillimisht nga mykët Penicillium, kryesisht P. chrysogenum dhe P. rubens. Shumica e penicilinave në përdorim klinik sintetizohen nga P. chrysogenum duke përdorur fermentim të thellë në rezervuar[2] dhe më pas pastrohen. Janë zbuluar një numër penicilinash natyrale, por vetëm dy përbërës të pastruar janë në përdorim klinik: penicilina G (përdorim intramuskular ose intravenoz) dhe penicilina V (e dhënë nga goja). Penicilina ishin ndër medikamentet e para që ishin efektive kundër shumë infeksioneve bakteriale të shkaktuara nga stafilokokët dhe streptokokët. Ato ende përdoren gjerësisht sot për infeksione të ndryshme bakteriale, megjithëse shumë lloje bakteresh kanë zhvilluar rezistencë pas përdorimit të gjerë.

10% e popullsisë pretendon alergji ndaj penicilinës, por për shkak se frekuenca e rezultateve pozitive të testit të lëkurës zvogëlohet me 10% me çdo vit shmangieje, 90% e këtyre pacientëve mund të tolerojnë penicilinë. Përveç kësaj, ata me alergji ndaj penicilinës zakonisht mund të tolerojnë cefalosporinat (një grup tjetër i β-laktamit) sepse reaktiviteti i kryqëzuar i imunoglobulinës E (IgE) është vetëm 3%.

Penicilina u zbulua në vitin 1928 nga shkencëtari skocez Alexander Fleming si një ekstrakt i papërpunuar i P. Rubens.[6] Studenti i Fleming, Cecil George Paine ishte i pari që përdori me sukses penicilinën për të trajtuar infeksionin e syve (Ophthalmia neonatorum) në vitin 1930. Komponimi i pastruar (penicilina F) u izolua në vitin 1940 nga një ekip kërkimor i udhëhequr nga Howard Florey dhe Ernst Boris Chain në Universitetin e Oksfordit. Fleming përdori për herë të parë penicilinën e pastruar për të trajtuar meningjitin streptokoksik në vitin 1942. Çmimi Nobel i 1945 në Fiziologji ose Mjekësi u nda nga Chain, Fleming dhe Florey.

Disa penicilina gjysmë sintetike janë efektive kundër një spektri më të gjerë bakteresh: këto përfshijnë penicilinat antistafilokokale, aminopenicilinat dhe penicilinat antipseudomonale.[1]

  1. ^ "Penicillin", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-26