Jump to content

Perandoria Bullgare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në historinë mesjetare të Evropës, statusi i Bullgarisë si Perandoria Bullgare ku ajo veproi si një fuqi kryesore rajonale (veçanërisht rivalizimi i Bizantit në Evropën Juglindore ndodhi në dy periudha të ndryshme: midis shekujve VII dhe XI, dhe përsëri midis shekujve XII dhe XIV. Të dy "Perandoritë Bullgare" nuk trajtohen si njësi të ndara, por më tepër si një shtet i rivendosur pas një periudhe të sundimit Bizantin mbi territorin e tij.

Kryeqyteti - Pliska (681-893)

Preslav (893-972)

Skopje (972-992)

Ohrid (992-1018)

Tarnovo (1185-1393)

Vidin (1371-1396/1422)

[Gjuhët e zakonshme]

Bullgarisht, Sllavishtja e Përbashkët, Rumania e Përbashkët, Greqia Bizantine (681–893)

Sllavishtja e Vjetër Kishtare (893–1018) Bullgarishtja e Mesme(1185–1396 / 1422)

[Feja]

Tengrizmi, paganizmi sllav (681–864) Ortodoksë Bullgarë (864–1018) Ortodoksë Bullgarë (1185–1204) Katolik (1204–1235) Ortodoksë Bullgarë (1235–1396 / 1422)

Qeverisja - Autokracia

[Monarku]

Asparukh (681-700) i pari

Konstandini i dytë (1397-1422)

Epoka Historike - Mesjeta

Themeluar-681

Shpërbërë-1018 1185-1396/1422

[Perandoria e Parë Bullgare]

Jo shumë kohë pas ndërhyrjes sllave, Moesia u pushtua edhe një herë, këtë herë nga Bullgarët nën Khan Asparukh. Hordhia e tyre ishte një mbetje e Bullgarisë së Vjetër të Madhe, një konfederatë fisnore e zhdukur e vendosur në veri të Detit të Zi në ato që tani janë pjesë të Ukrainës dhe Rusia Asparukh sulmoi territoret bizantine në Moesia dhe pushtoi fiset sllave atje në 680.

Një traktat paqeje me Perandorinë Bizantine u nënshkrua në 681, duke shënuar themelimin e Perandorisë së Parë Bullgare në territorin në veri dhe në jug të rrjedhës së poshtme të lumit Danub si një aleancë midis Bulgars në pushtet dhe Sllavëve të shumtë në zonë, duke u bërë shteti më i vjetër ende ekzistues sllav. Pakicat Bullgare formuan një kastë të ngushtë sunduese. Zakonisht përshkruhet se zgjati midis 681 dhe 1018, kur u nënshtrua nga Perandoria Bizantine megjithë rezistencën e ashpër të Perandorit Samuel.

Terveli i Bullgarisë, djali i Asparukh, ishte Khan në fillim të shekullit të 8-të. Në 705, Perandori Justinian II e quajti Cezar, i huaji i parë që mori këtë titull. Terveli luajti një rol të rëndësishëm në mposhtjen e arabëve gjatë rrethimit të Konstandinopojës në 717–718. Gjatë mbretërimit të Krum në fillim të shekullit të 9-të, territori Bullgar u dyfishua në përmasa, duke u përhapur nga Danubi i mesëm në Dnieper dhe nga Odrin në Malet Tatra. Rregulli i tij i aftë dhe energjik solli rend dhe ligj në Bullgari dhe zhvilloi elementet e organizimit shtetëror.

Bullgaria gradualisht arriti në apogjen e saj kulturore dhe territoriale në shekullin e 9-të dhe në fillim të shekullit të 10-të nën Princin Boris I dhe Perandorin Simeon i Madh, kur kristianizimi i saj i hershëm në 864 lejoi që ajo të zhvillohej në qendrën kulturore dhe letrare të Evropës Sllave, si dhe një e shteteve më të mëdha në Evropë, pra periudha konsiderohet Epoka e Artë e kulturës mesjetare Bullgare. Ngjarjet kryesore përfshinin zhvillimin e shkrimit cirilik në Shkollën Letrare Preslav, të shpallur zyrtare në 893, dhe vendosjen e liturgjisë në Sllavishten e Vjetër Kishtare, të quajtur gjithashtu Bullgarishtja e Vjetër.

Në 971, kryeqyteti i Preslav u pushtua nga Rusët e Kievanit. Në 1018, Perandoria e Parë Bullgare mbaroi dhe Bullgaria u bë një provincë e Perandorisë Bizantine.

[Perandoria e Dytë Bullgare]

Shteti mesjetar bullgar u restaurua si Perandoria e Dytë Bullgare pas një kryengritje të suksesshme të dy fisnikëve nga Tarnovo, Asen dhe Peter, në 1185, dhe ekzistoi derisa u pushtua gjatë pushtimit osman në Ballkan në fund të shekullit të 14, me datën e nënshtrimit të saj zakonisht jepet si 1396, megjithëse disa pikëpamje të thella e vendosin atë në 1422. Deri në vitin 1256, Perandoria e Dytë Bullgare ishte fuqia dominuese në Ballkan, duke mundur Perandorinë Bizantine në disa beteja të mëdha.

Në 1205, Perandori Kaloyan mundi Perandorinë Latine të sapo krijuar në Betejën e Adrianopojës. Nipi i tij Ivan Asen II mundi Despotatin e Epiros dhe e bëri Bullgarinë përsëri një fuqi rajonale. Gjatë mbretërimit të tij, Bullgaria u përhap nga Adriatiku në Detin e Zi dhe ekonomia lulëzoi. Nën Ivan Asen II në gjysmën e parë të shekullit të 13-të vendi gradualisht rimori shumë nga fuqia e tij e mëparshme, megjithëse kjo nuk zgjati shumë për shkak të problemeve të brendshme dhe pushtimeve të huaja.

Artistët dhe arkitektët bullgarë krijuan stilin e tyre të veçantë. Deri në shekullin e 14-të, gjatë periudhës së njohur si Epoka e Dytë e Artë e kulturës Bullgare, letërsia, arti dhe arkitektura lulëzuan. Kryeqyteti Tarnovo, i cili u konsiderua si "Konstandinopoja e Re", u bë qendra kryesore kulturore e vendit dhe qendra e Bota ortodokse lindore.

Perandoria u bë degë e Hordhisë së Artë, një shtet pasardhës i Perandorisë Mongole në shekujt 13-14. Pas vdekjes së perandorit Ivan Aleksandër në 1371 Bullgaria u nda në tre vende dhe në dekadat në vijim ra nën sundimin e Osmanëve . Në 1393 pas rrethimit Tarnovo u pushtua nga Perandoria Osmane dhe në 1396 mbretëria Vidin (Бъдин) u mund. Pas pushtimit osman, shumë klerikë dhe studiues bullgarë emigruan në Serbi, Vllahi, Moldavi dhe principatat ruse, ku ata prezantuan kulturën bullgare, librat dhe idetë hizakistike.