Perpunimi i letres

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

LETRA SI IZOLUES

Përbërësi kryesor i letrës është celuloza që përfitohet nga druri.Për përfitimin e letrës izoluese përdoret celuloza e pastërt, e cila pasi te ndahet ngamasa e drurit, lëshohet nëpër cilindra metalikë dhe përpunohet në dimensione te dëshiruara, dhe ne fund duke e nxehur ne temperatura të caktuara, largohet lagështia e tepërt. Në elektroteknikë letra, përdoret për izolimin e kabllove energjetike, mbështjellës te kabllove elektrike për izolimin e vazhdimeve te mbështjellseve të makinave elektrike dhe transofmatorve dhe si materjale dielektrike e cila vendoset nv mes elektrodaave te kondesatorve, etj. ajri që është prezent ne përbërjen e letrës, si pjesë me rëndësi të vëllimit te saj, ndikon në masë të konsiderueshme në veqoritë dielektrike te letrës.Celuloza e pastërt ka një vlerë relativisht të madhe te permabilitetit (5.5 deri ne 6) por ngase ajri i mbush poret e fijeve te celulozës bije vlera e permabilitetit relativ Er. Humbjet ne dielektrik te letrës janë relativisht të vogla por rezistenca specifike dhe soliditeti dielektrik kanë vlera te medha. e metë e letës si materjal izolues është se e thith shumë ujin.Sasia e tepërt e ujit ia ndryshon dukshëm vleren dielektrike te ujit.Gjithashtu lagështia i rrit humbjet dielektrike bën zvoglimin e soliditetit dielektrik dhe dobësimin e veqorive mekainike. Për eleminimin e dobësive te letrës impregnohet me ndonjë material te lengët me llakna te ndryshem.ose rëshira izoluese artificiale. Rezultate te mira arrinë me rrëshira dhe llakna te ndryshem edhe me ngjitjen e shtresave te letrër në mes veqori duke formuar tërësi te fortë mekanikisht.Nëse impregnimi bëhet me bakelit perfitohen letra e bakelizuarqë ka veqori te posaqme izoluese


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Materjalet Elektroteknike Dr.Alajdin Abazi Dr.Jusuf Krasniqi botimi i dytë 1997

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]