Jump to content

Peter Agre

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Peter Agre

Peter Agre / ɑːɡriː / (i lindur më 30 janar 1949) është një mjek amerikan, profesor i nderuar i Bloomberg, dhe biolog molekular në Universitetin Johns Hopkins i cili u shpërblye me Çmimin Nobel në Kimi në vitin 2003(të cilën e ndau me Roderick MacKinnon) për zbulimin e tij të akuaporinëve. Akuaporinet janë proteina-ujë që lëvizin molekulat e ujit nëpër membranën qelizore. Në vitin 2009, Agre u zgjodh president i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës (AAAS).


Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agre ka lindur në Northfield, Minnesota, nga një baba norvegjez amerikan dhe një nënë me prejardhje suedeze dhe norvegjeze. Agre është një Lutheran. Ai mori B.A. e tij nga Kolegji Augsburg në Mineapolis dhe M.D e tij në vitin 1974 nga shkolla "John Hopkins" e Mjekësisë në Baltimore, Maryland. Nga viti 1975 deri më 1978 ai përfundoi trajnimin klinik në mjekësi të brendshme në Case Western Reserve University's Case Medical Center nën Charles CJ Carpenter. Ai shërbeu si zëvendës kancelari për shkencë dhe teknologji në Qendrën e Mjekësisë, të Universitetit Duke në Durham, North Carolina, ku ai udhëhoqi zhvillimin e hulumtimin biomjekësore. Agre udhëheq Johns Hopkins Malaria Research Institute (JHMRI). Agre u bë drejtor në JHMRI dhe i'u bashkua Fakultetit të Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health në 1 janar 2008. Ai u zgjodh për anëtarësimin në Akademinë Kombëtare të Shkencave në vitin 2000 dhe të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 2003. Ai është gjithashtu një anëtar themelues i shkencëtarëve dhe inxhinierëve për Amerikën (VSM).

Agre është një Skaut Shqiponjë dhe marrës i nderuar i çmimit Eagle Scout Award (DESA). Dy nga vëllezërit e tij janë gjithashtu fizikantë, dhe ata dhe i biri i tij Clarke janë gjithashtu Skout Shqiponjë.

Agre është i njohur në mesin e studentëve të shkencës për njerëzimin e tij dhe përuljen. Një nga arsyet që ai jep për këtë është nota e "D" që ka marrë në klasën e tij të parë kimisë, pavarësisht nga të paturit e një babai i cili ishte profesor i kimisë.

Në shkurt të vitit 2014, Agre u emërua Profesor i nderuar i Bloomberg në Universitetin Johns Hopkins për arritjet e tij si një studiues ndërdisiplinorë dhe përsosmëri në mësimdhënie në gjeneratat e ardhshme të dijetarëve.