Peter Galison

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Peter Galison në vitin 2007

Peter Louis Galison (lindur 1955, New York), është një profesor i filozofisë së shkencës në Universitetin Joseph Pelegrino dhe profesor fizike në Universitetin e Harvardit. Ai ka marrë Ph.D. nga Universiteti i Harvardit si në Fizikë ashtu edhe në Historinë e Shkencës në vitin 1983.

Ndër botimet e tija janë: Image and Logic: A Material Culture of Microphysics (1997) dhe Einstein's Clocks, Poincaré's Maps: Empires of Time. Libri i tij më i fundit (2007), në bashkëautorësi me Lorraine Daston, titullohet Objectivity.

Përpara se të shkonte në Harvard, Galisoni dha mësim për disa vite në Universitetin e Stanfordit, ku ishte profesor i Historisë, Filozofisë dhe Fizikës. Ai konsiderohet pjesë e filozofisë së shkencës së Shkollës së Stanfordit së bashku me Ian Hacking, John Dupre dhe Nancy Cartwright.

Galisoni është pjesë e bordit editorial të Critical Inquiry.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Peter Galison, How experiments end (Chicago: University of Chicago Press, 1987). ISBN 0-226-27914-6
  • Peter Galison, Image and logic: a material culture of microphysics (Chicago: University of Chicago Press, 1997). ISBN 0-226-27917-0
  • Peter Galison & Caroline Jones (eds), Picturing science, producing art (New York: Routledge, 1998). ISBN 0-415-91912-6
  • Peter Galison, Einstein's clocks, Poincarés maps: empires of time (New York: W.W. Norton, 2003). ISBN 0-393-02001-0
  • Peter Galison & Lorraine Daston, Objectivity (Boston: Zone Books, 2007).
  • Peter Galison & David J Stump (eds), The Disunity of Science: Boundaries, Contexts, and Power (Stanford, CA: Stanford University Press). ISBN 0-8047-2562-4
  • Peter Galison & Bruce Hevly (eds), Big Science: The Growth of Large-Scale Research (Stanford, CA: Stanford University Press). ISBN 0-8047-2335-4
  • Peter Galison, Gerald Holton & Silvan S. Schweber. Einstein for the 21st Century: His Legacy in Science, Art, and Modern Culture, Princeton University Press, (2008), ISBN 978-0-691-13520-5