Pharsalia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vepra Pharsalia nga autori romak M. Annaei Lucani

Fasala (org. Pharsalia) është vepra kryesore e Lukanit. Kjo vepër e pa përfunduar është mirëmbajtur deri në ditët tona. Gjashtë librat e parë të saj kanë për subjekt luftën në mes të Çezarit dhe Pompeut. Nga libri i shtatë deri të libri i dhjetë i përfunduar i veprës, tregohen edhe ndërmarrje të reja ushtarake. Në përgjithësi nga studiuesit kësaj vepre i jepërt më tepër vlerë letrare se sa historike.

Autori, përshkak të dënimit të tij me vdekje nuk kishte arritur që të përundonte vepre e tij. Me gjithë atë, në pjeset e prfunduara ai jepë të dhëna interesante mbi fortifikimet e ushtarakëve romak para se Çezari të sulmonte Durrësin. Të dhëna mbi vendet në të cilat ata kishin zënë pozitat, gjinden në librat :

  • Libri II
  • Libri V
  • Libri VI

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]