Pista

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pista 34 në aeroportin Nagoya.

Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Aviacionit Civil (ICAO), një pistë është një "zonë e përcaktuar drejtkëndore në një aerodrom tokësor të përgatitur për uljen dhe ngritjen e avionëve".[1] Pistat mund të jenë një sipërfaqe e krijuar nga njeriu (shpesh asfalt, beton ose një përzierje e të dyjave) ose një sipërfaqe natyrale (bar, papastërti, zhavorr, akull, rërë ose kripë). Pistat, rrugët lidhëse dhe rampat, nganjëherë referohen si "asfalt", megjithëse shumë pak pista janë ndërtuar duke përdorur pistë. Zonat e ngritjes dhe uljes të përcaktuara në sipërfaqen e ujit për hidroavionët në përgjithësi quhen rrugë ujore. Gjatësia e pistës tani jepet zakonisht në metra në mbarë botën, me përjashtim të Amerikës së Veriut ku zakonisht përdoren këmbët.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ International standards and recommended practices. Aerodromes. Annex 14 to the Convention on International Civil Aviation (në anglisht). ICAO. 1951. fq. 17.
  2. ^ Aviation's Crazy, Mixed Up Units of Measure - AeroSavvy