Jump to content

Pit bull

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një përzgjedhje e racave të qenve ndonjëherë klasifikohen si lloje pit bull. Në drejtim të akrepave të orës nga lart majtas: American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bulldog, Staffordshire Bull Terrier.

Pit bull është një term që përdoret në Shtetet e Bashkuara për një lloj qeni që rrjedh nga bulldogs dhe terrier, ndërsa në vende të tjera si Mbretëria e Bashkuar termi përdoret si shkurtim i racës American Pit Bull Terrier. Termi u përdor për herë të parë në vitin 1927. Brenda Shteteve të Bashkuara, pitbulli zakonisht konsiderohet një grupim heterogjen që përfshin racat American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bully, Staffordshire Bull Terrier dhe herë pas here Bulldog Amerikan, së bashku me ndonjë të kryqëzuar. qen që ndan disa karakteristika fizike me këto raca. Në vende të tjera, përfshirë Britaninë, Staffordshire Bull Terrier nuk konsiderohet një pitbull. Shumica e qenve të tipit pitbull vijnë nga British Bull and Terrier, një lloj luftimi i qenve i shekullit të 19-të i zhvilluar nga kryqëzimet midis Bulldog-ut Old English dhe Old English Terrier-it.

Qentë e tipit Pitbull kanë një reputacion të diskutueshëm si kafshë shtëpiake si në Shtetet e Bashkuara ashtu edhe ndërkombëtarisht, për shkak të historisë së tyre në luftimin e qenve, numrit të sulmeve të profilit të lartë të dokumentuara në media gjatë dekadave dhe prirjes së tyre për t'u kapur gjatë kafshimit. Përkrahësit e racës dhe mbrojtësit e rregullores janë përfshirë në një debat natyra kundër edukimit nëse tendencat e dukshme agresive në pitbull mund t'i atribuohen në mënyrë të përshtatshme kujdesit të pronarëve për qenin ose cilësive të qenësishme. Organizata të shumta avokuese janë krijuar në mbrojtje të pitbullit. Disa studime kanë argumentuar se lloji nuk është i rrezikshëm në mënyrë disproporcionale, duke ofruar interpretime konkurruese mbi statistikat e kafshimit të qenit. Organizatat e pavarura kanë publikuar statistika të bazuara në të dhënat spitalore që tregojnë se pitbullët janë përgjegjës për më shumë se gjysmën e incidenteve të kafshimit të qenve midis të gjitha racave, pavarësisht se përbëjnë 6% të qenve të përkëdhelur.: fq. 18, 49  Disa kompani sigurimesh nuk do të mbulojnë pitbullët (së bashku me rotweilers dhe hibridet e ujkut) sepse këto raca të veçanta shkaktojnë një shkallë disproporcionale të incidenteve të kafshimit. Ashpërsia e kafshimit të qenit ndryshon nga raca e qenit dhe studimet kanë zbuluar se qentë e tipit pitbull kanë një shkallë të lartë të kafshimeve të raportuara dhe një shkallë të lartë të lëndimeve të rënda, krahasuar me racat e tjera.

Qentë e tipit Pitbull përdoren gjerësisht në Shtetet e Bashkuara për luftimin e qenve, një praktikë që ka vazhduar pavarësisht se është shpallur jashtë ligjit. Një numër kombesh dhe juridiksionesh kufizojnë pronësinë e qenve të tipit pitbull përmes legjislacionit specifik për racat. Ekziston një lobi pro-pit bull që shpenzon miliona dollarë në vit për të promovuar gropat si kafshë shtëpiake, financuar studiues pro-pit bull dhe kundërshton ligjet që rregullojnë pronësinë e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]