Plastika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Sende shtëpiake të bëra nga lloje të ndryshme plastike

Plastika ose ndryshe polimerët janë makromolekula të formuara nga molekulat e thjeshta me masë relative molekulare te vogël, që quhen monomere. Plastikat klasifikohen, nga origjina, në plastika natyrore edhe artificiale. Në plastikën natyrore bëjnë pjesë: proteinat, acidet nukleike,polisakaridet, kaucuku etj. Polimerët sintetik janë substanca makromolekulare organike, që njihen me emrin lëndë plastike ose plastmasa. Plastikat përfitohen me reaksionet e polimerizimit dhe të polikondendensimit. Nuk janë biodegradues por me djegien e tyre ndotet ambienti jetësor edhe gjatë reaksionit të djegies lëshojnë masa kancerogjeneajër. Duke u bazuar në vetitë fizike te lëndëve plastike ndahen në termoplaste, duroplaste dhe elaste.Plastika do me shume se 100 vjet te shperbehet ne toke dhe shume njerez i hedhin qeset plastike kudo qe mundin. Kane dendesi te vogel si lodrat dhe ofrojne nje larmi ngjyrash.Plastika tani po zëvëncon edhe hekurin ne anijet kozmike për shkak të peshës së rëndë të hekurit. Plastika është edhe izolues i mirë i rrymës përshkak se energjia elektrike nuk mund te deportoj përmes plastikes.

Plastika vete esht enje material leshi qe as vete nuk e marr veshe dmth .eshte as kallcuk as xham gjithsesi ne studimet e vitit 2398 thone se karavirusi do ki kur te pijme nje got kos i cili esht eme pak ere te rondee,dhe kur sonida te martohet she kur genardi t suportoje gjellerat e mrekullueshme te sonides....akanuja ato burimweeeeeee . shpresoj qe ky informacion tju ndihmoje studente te dashur ishalla me ndnj burre grua me 10 tashi lokuu