Jump to content

Plumbi me majë të zbrazët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Maje të ndryshme të zbrazëta: .45 Auto, .38 Special, .44 S&W Special, .44 Remington Magnum

Një plumb me majë të zbrazët është një lloj plumbi zgjerues i cili zgjerohet gjatë goditjes, duke shkaktuar një goditje më vdekjeprurëse pa depërtuar më tej se ç'duhet.

Plumbat me pikë të zbrazët përdoren për depërtim të kontrolluar, ku depërtimi i tepërt mund të shkaktojë dëme anësore (si p.sh. në një avion). Në gjuajtjen e objektivit, ato përdoren për saktësi më të madhe për shkak të platformës më të madhe. Ato janë më të sakta dhe më të parashikueshme në krahasim me plumbat me majë të cilët, pavarësisht se kanë një koeficient balistik më të lartë (BC), janë më të ndjeshëm ndaj karakteristikave harmonike të plumbave dhe devijimit të erës.

Plumbat me majë plastike janë një lloj plumbi (pushke) që synon të japë avantazhin aerodinamik të plumbit Spitzer (për shembull, shih plumbin me tërheqje shumë të ulët) dhe fuqinë ndaluese të plumbave me pikë të zbrazët.