Portal:Fizika/Artikulli i muajit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mekanika e Hamiltonit eshte nje ri-formulim i mekanikes klasike qe u paraqit per here te pare ne 1833 nga matematikani Irlandez Uilliam Rouan Hamilton. Si teori u ngrit ne baze te mekanikes se Lagranzhit, nje riformulim tjeter i mekanikes klasike, i dhene nga Jozef Luiz Lagranzhi ne 1788. Megjithate teoria mund te formulohet pa mbeshtetje ne mekaniken e Lagranzhit, duke perdorur hapesira simplektike.

Ky riformulim i mekanikes klsike eshte nje nga shtyllat kryesore te mekanikes analitike. Duhet thëne se teoria spikat per elegancen e saj matematike. Mekanika e Hamiltonit e cila njehet ndryshe si formalizmi Hamiltonian i mekanikes klasike ka nje vlere te jashtezakonshme pasi nje perpunim i saj del qe eshte shume i vlefshem ne makaniken kuantike.Nga ana tjeter formalizmi kerkon nje njohuri te thelle te topologjisë dhe gjeometrisë diferenciale.

Per studentet e interesuar nje kurs teorik ne Anglisht mund te gjëndet te http://www.learnoutloud.com/Free-Audio-Video/Science/Physics/Modern-Physics-The-Theoretical-Minimum/25848.


/Arkiva

Prova para paraqitjes[Redakto nëpërmjet kodit]