Pozitroni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pozitroni ose antielektroni është antigrimca e antilëndës,e kundërt me elektronin. Pozitroni ka ngarkesë pozitive +1 dhe masë të njëjtë me një elektron. Kur një pozitron me energji të ulët përplaset me një elektron me energji të ulët, ndodh shkatërrimi i plotë i lëndës, duke rezultuar në prodhimin e dy ose më shumë fotoneve të rrezeve gama.

Pozitronet mund të fitohen nga mbetjet radioaktive (përmes bashkëveprimit të dobët) ose nga një foton.