Jump to content

Presioni i gjakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjaku duke qarkulluar bën presion ne muret e enëve te gjakut, por njëkohësisht edhe muret bëjnë presion mbi gjakun. Ky presion është quajtur Presioni i Gjakut. Madhësia e presionit te gjakut varet nga 2 faktor themelor : vëllimi minutik dhe rezistenca periferike.

  • Vëllimin minutikte te gjakut e rrisin : rritja e derdhjes se venave, rritja e vëllimit sulmues dhe frekuenca zemrore. Ngacmimi i nervit vagus zvogëlon presionin e gjakut.
  • Faktori i dyte i madhësisë se presionit te gjakut është gjendja e enëve periferike te gjakut. Gjaku duke qarkulluar duhet te përballoj rezistencën e caktuar, e cila paraqitet si rezultat i fërkimit te jashtëm dhe te brendshëm.