Pridi Banomyong

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pridi Banomyong (Gjuha tajlandeze: ปรีดี พนมยงค์; 11 maj 1900 - 2 maj 1983), i njohur edhe me titullin e tij fisnik Luang Praditmanutham (Gjuha tajlandeze: หลวงประดิษฐ์มนูธรรม) ishte një politikan dhe profesor Thai. Ai ishte një Regent Thai, Kryeministër dhe burrë i lartë i Tajlandës; ai gjithashtu mbajti poste të shumta ministrore. Ai ishte një drejtues i krahut civil të Khana Ratsadon, themelues i Universitetit të Shkencave Morale dhe Politike dhe Bankës së Tajlandës.

Lindur në një familje të varfër të fermerëve në Provincën Ayutthaya, ai megjithatë mori një arsim të mirë. Ai u bë një nga avokatët më të rinj të kombit në 1919, në moshën nëntëmbëdhjetë vjeç. Në vitin 1920, ai fitoi bursë për të studiuar në Francë, ku u diplomua në Universitetin e Caen me një diplomë master, dhe përfundoi doktoraturën e tij në Universitetin e Parisit në 1927. Në të njëjtin vit, ai bashkë-themeloi Khana Ratsadon me të njëjtin mendje Studentë siamezë jashtë shtetit. Pasi u kthye në Siam, ai punoi si gjyqtar, sekretar gjyqësor dhe profesor. Në vazhdim të Revolucionit Siamez të vitit 1932, ai luajti një rol të rëndësishëm në hartimin e dy kushtetutave të para të vendit dhe propozoi një plan ekonomik socialist. Reagimi i ashpër ndaj planit e bëri atë për pak kohë të vetë internuar. Ai më pas mori shumë poste ministrore në qeveritë e Khana Ratsadon. Kontributet e tij të rëndësishme përfshijnë, por jo vetëm të kufizuara, modernizimin e kodeve ligjore Thai, vendosjen e themelit për sistemin e qeverisjes vendore të vendit, negociatat për anulimin e traktateve të pabarabarta me Perëndimin, dhe reformën e taksave.

Ai më pas u largua nga Plaek Phibunsongkhram pas tendencës së tij për diktaturë, ai u bë një reagent gjatë viteve 1941-1945, një post që konsiderohej i pafuqishëm dhe udhëheqës i Lëvizjes së Lirë Thai Thai gjatë Luftës së Dytë Botërore. Masa e tij për shpalljen e ligjshme të luftës kundër Phibun kundër Aleatëve rezultoi e frytshme dhe pas luftës, Mbreti e nderoi atë si një burrë shteti i moshuar.

Ai u bë Kryeministër për një periudhë të shkurtër në vitin 1946. Kundërshtarët e tij politikë e pikturuan atë si kryetarin e vrasjes së mbretit Ananda Mahidol. Grushti shteti në 1947 i kushtoi fuqisë së tij politike. Një përpjekje për të organizuar një kundër-grusht shteti në 1949 ishte i dështuar dhe ai vazhdoi të jetojë në mërgim që nga atëherë. Ai vdiq në Paris, Francë në 1983. Hiri i tij u soll në Tajlandë në 1986.

Imazhi i tij shkonte nga një demokrat antimarkist në një republikan. Markimi i tij si një komunist dhe një ideues i vdekjes së një Mbreti ishte një poshtër politike, të cilën kundërshtarët e tij vazhduan ta armatosnin edhe pas vdekjes së tij. Sidoqoftë, ai fitoi çdo padi për shpifje në Tajlandë kundër atyre që e reklamojnë atë. Ai u bë një simbol i rezistencës kundër diktaturave ushtarake, si dhe një simbol i liberalizmit, dhe Universiteti Thammasat. Njëqindvjetori i lindjes së tij u festua nga UNESCO në 2000