Primula

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aguliçja
noform
noform
Primula vulgaris
Klasifikimi Shkencor
Mbretëria Bimë
Ndarja Magnoliophyta
Klasa Magnoliopsida
Rendi Primulales
Familja Primulaceae
Gjinia Primula
Lloji Shiko Lista llojeve të PrimulësAguliçja (me erë) (lat. Primula officials Jacq.) - Aguliçja është një bime barishtore shumëvjeçare me një lartësi 15–30 cm. Kjo bime është e zakonshme në kullota dhe livadhe subalpine e alpine, e cila lulëzon në periudhën prill-qershor. Agulicja te gjitha gjethet pranë rrënjës i ka në forme vezake te zgjatur, lulet e mëdha te verdha, te renditura në ombrelle te thjeshte.

Informacione[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përbërja kimike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rizomat dhe rrënjët përmbajnë rreth 5-10 % saponine triterpenike si p.sh. primulina, acid primulinic A dhe saponine te tjera. Gjithashtu përmbajnë heterozide te cilat gjenerojnë esenca si primverozide dhe primulaverozide te cilat nëse hidrolizohen japing si aglikon esterin metilik te acidit mete-ksizalicilik, sheqerna (glukozide), një enzime primveraza, flavonoide, amidon, etj. Lulet e agulicjes përmbajnë saponine, flavone, kurse gjethet përmbajnë sasi te konsiderueshme vitaminë C (rreth 3-5,8 % në gjethet e freskëta) gjithashtu dhe β — karotën.

Vetite farmaceutike dhe përdorimi terapeutik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saponinet triterpenike te cilat gjenden në rizomat dhe rrënjët kane veti ekspektorante dhe sekretolitik. Si rrjedhim drogerat që përmbajnë bimën agulicja përdorën kundër te ftohurit, si nxitës te nxjerrjes se gelbazes nga rrugët e frymarrjes, kundër enfizemes se mushkërive dhe bronkiteve akute dhe kronike.

Primula chungensis
Primula cusickiana
Primula farinosa
Primula sieboldii
Primula veris

Lista e llojeve të Primulës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Primula algida
 • Primula allionii
 • Primula alpicola
 • Primula amoena
 • Primula angustifolia
 • Primula anisodora
 • Primula appenina
 • Primula atrodentata
 • Primula aurantiaca
 • Primula aureata
 • Primula auricula
 • Primula auriculata
 • Primula beesiana
 • Primula bellidifolia
 • Primula boothii
 • Primula bracteosa
 • Primula bulleyana
 • Primula burmanica
 • Primula calderiana
 • Primula capitata
 • Primula capitellata
 • Primula carniolica
 • Primula cawdoriana
 • Primula chionantha
 • Primula chungensis
 • Primula clarkei
 • Primula clusiana
 • Primula cockburniana
 • Primula concholoba
 • Primula cortusoides
 • Primula cuneifolia
 • Primula cusickiana
 • Primula daonensis
 • Primula darialica
 • Primula denticulata
 • Primula deorum
 • Primula deuteronana
 • Primula edgeworthii
 • Primula elatior
 • Primula ellisiae
 • Primula erythrocarpa
 • Primula farinosa
 • Primula fedschenkoi
 • Primula firmipes
 • Primula flaccida
 • Primula floribunda
 • Primula florindae
 • Primula forrestii
 • Primula frondosa
 • Primula gambeliana
 • Primula geraniifolia
 • Primula glaucescens
 • Primula glomerata
 • Primula glutinosa
 • Primula gracillipes
 • Primula griffithii
 • Primula halleri
 • Primula heucherifolia
 • Primula hirsuta
 • Primula hyacinthina
 • Primula ianthina
 • Primula incana
 • Primula integrifolia
 • Primula involucrata
 • Primula ioessa
 • Primula irregularis
 • Primula japonica
 • Primula jesoana
 • Primula juliae
 • Primula kisoana
 • Primula kitaibeliana
 • Primula latifolia
 • Primula luteola
 • Primula macrophylla
 • Primula magellanica
 • Primula malacoides
 • Primula marginata
 • Primula megaseifolia
 • Primula melanops
 • Primula minima
 • Primula mistassinica
 • Primula modesta
 • Primula mollis
 • Primula muscarioides
 • Primula nipponica
 • Primula nivalis
 • Primula nutans
 • Primula obconica
 • Primula palinuri
 • Primula parryi
 • Primula pedemontana
 • Primula petiolaris
 • Primula poissonii
 • Primula polyneura
 • Primula prolifera
 • Primula pulverulenta
 • Primula redolens
 • Primula reidii
 • Primula reinii
 • Primula renifolia
 • Primula reptans
 • Primula reticulata
 • Primula rosea
 • Primula roxburghii
 • Primula rusbyi
 • Primula sapphirina
 • Primula saxatilis
 • Primula scandinavica
 • Primula scapigera
 • Primula scotica
 • Primula secundiflora
 • Primula serratifolia
 • Primula sibirica
 • Primula sieboldii
 • Primula sikkimensis
 • Primula sinensis
 • Primula sinopurpurea
 • Primula soldanelloides
 • Primula sonchifolia
 • Primula spectabilis
 • Primula specuicola
 • Primula suffrutescens
 • Primula takedana
 • Primula tanneri
 • Primula tibetica
 • Primula tschuktschorum
 • Primula tyrolensis
 • Primula veris
 • Primula verticillata
 • Primula vialii
 • Primula villosa
 • Primula vulgaris
 • Primula waltonii
 • Primula warshenewskiana
 • Primula whitei
 • Primula wilsonii
 • Primula wollastonii
 • Primula wulfeniana
 • Primula yuparensis

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]