Programi Kërkues Auroreal i Frekuencave të Larta Aktive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Programi Kërkues Auroreal i Frekuencave të Larta Aktive (ang. High Frequency Active Auroral Research Program, shkurt HAARP) apo PKAFA në gjuhën shqipe, është një projekt i programit kërkues civil dhe ushtarak amerikan "për kuptimin, nxitjen dhe kontrollin e proceseve jonosferike që mund të ndryshojnë efektshmërinë e sistemeve komunikuese dhe vëzhguese". PKAFA është një përpjekje shkencore që synon studimin e veçorive dhe sjelljes së jonosferës, me theks të veçantë kuptimin dhe përdorimin e saj në përmirësimin e sistemeve komunikuese dhe vëzhguese për qëllime qytetare dhe mbrojtëse.

Projekti nisi në vitin 1993 dhe është paramenduar të zgjasë njëzet vjet.

Projekti financohet nga Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara Amerikane, Forcat Detare të SHBA-ve, Universiteti i Alaskës, Agjencia e Projekteve të Kërkimeve të Mbrojtjes së Përparuar (APKMP) (në anglisht Defense Advanced Research Projects Agency; DARPA). Përveç aftësisë së lartë të fuqisë, thuhet se projekti është i ngjashëm me shumë ngrohësa jonosferikë në botë, dhe ka një numër të madh mjetesh diagnostikuese që lehtësojnë përdorimin e tij për rritjen e njohjes shkencore të fuqive jonosferike. Megjithatë shpesh herë është shprehur frika se PKALA mund të përdoret si një armë e mbrapshtë globale Arkivuar 4 nëntor 2006 tek Wayback Machine, shkencëtarët që merren me aeronomi, apo plazmë thonë se kjo frikë është e pabazë.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Projekte simotra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Debatet mbi PKALA-n[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parlamenti rus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teoritë komplotiste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa njerëz që besojnë në teoritë komplotiste mendojnë se funksioni i PKALA-s ka të bëjë me katastrofat natyrore në mbarë botën, si përmbytjet, ndërprerja e rrymës elektrike, tërmetet, dhe shpërthimet e vullkaneve, nganjëherë dyshohet edhe në manipulimin e mendimeve me anë të Valëve frekuencore tejet të shkurtra si edhe përdorimin e PKALA-s si armë gjeofizikale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]