Prolanet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Prolanet e placentës stimulojnë zhvillimin e mëtejmë të trupit të verdhë gjatë shtatëzanisë. Funksioni i prolaneve është specifik dhe me vertësi reciproke. Progesteroni së bashku me estronin stimulon zhvillimin e gjëndrës qumështore dhe zhvillimin e mureve në mitër. Estroni i placentës inhibon sekretimin e prolaktinës në adenhipofizë që është me rëndësi, meqë kështu pengohet sekretimi i qumështit para lindjes.