Public choice

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Public choice (Zgjedhja publike), është një rrymë filozofie politike dhe ekonomike që lindi dhe u afirmua në SHBA gjatë viteve 1950-të.

Kjo shkollë mendimi ka në bazë të analizës së vet mekanizmat venimmarrëse të institucioneve politike, që studiohen duke u aplikuar subjekteve vendimmarrëse (politikanë, funksionarë publikë etj.) hipoteza sjelljeje analoge me ato që aplikohen ndaj individëve privatë. Bëhet fjalë për një qasje ndaj shkencës politike mbi baza ekonomike.

Eksponentët kryesorëë të kësaj rryme mendimi janë James Buchanan (ekonomist) dhe Gordon Tullock që zhvilluan analizat e Anthony Downs dhe Duuncan Black, duke i dhënë jetë Shkollës së Virginia-s.

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]