Pushtimet sllave në Ballkan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ballkani ne vitet 582–612

Ardhja e sllavëve nga fillimi i shekullit të VII (pas fillimit të shekullit të VI), në Ballkan e rriti shumëllojshmërinë etnike në Ballkan dhe sot është një element formues, por vuri edhe bazat për të ashtuquajturin Ballkanizim. Ndërsa më parë gadishullin e Ballkanit ishte pothuaj i Hellenizuar në anën sipërfaqësore dhe Romanizuar. Linja e Jireček, erdhi me elementin sllav në një shumëllojshmëri të fiseve të ndryshme, nga të cilat u shfaqen kombet moderne të Bullgarisë, Serbisë, Malit të Zi, Maqedonisë, Bosnje-Hercegovinës, Kroacisë dhe Sllovenisë.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Florin Curta: The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, C. 500–700; Cambridge 2001.
  • Walter Pohl: Die Awaren; München 20022
  • Michael Whitby: The Emperor Maurice and his Historian – Theophylact Simocatta on Persian and Balkan Warfare; Oxford 1988.
  • Franz Georg Maier (Hrsg.): Byzanz; Fischer Weltgeschichte, Band 13; Frankfurt a. M. 1973; S. 139ff.