Jump to content

Qelizat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

QELIZAT

Në vitin 1665 natyralisti anglez Robert Huku zbuloi celulat që ndryshe quhen qeliza.

Ne qeliza kemi organizmat

Qelizat janë shumë të vogla dhe mund të shihen vetëm me mikroskop.Ato duken si hoje bletësh .

Pjesët kryesore të qelizës janë: Bërthama,Membrana,Citiplazma, Centriola,Vakuola,Kloroplasti dhe Muri qelizor.

Kemi qeliza bimore dhe shtazore dhe dallojnë mes vete sepse ato bimore kanë:Kloroplastin,Vakuolën dhe Murin qelizor ndërsa ato shtazore kanë vetë Centriolën.

Ne gjithashtu kemi qelizat eukariote dhe prokariote.Ato prokariote nuk e kanë bërthamën e diferencuar kurse ato eukariote kanë bërthamën e diferencuar.