Jump to content

Qian Qichen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qian Qichen (1997)

Qian Qichen (kinezçe: 钱其琛) ishte ministri i jashtëm i Kinës nga viti 1988 deri në vitin 1998.

Qian Qichen lindi në janar të vitit 1928 në Jiading të Shangait. Nga viti 1942 deri në vitin 1945, kur mësonte në shkollën e mesme pranë Universitetit Datong të Shangait, Qian Qichen u pranua nga Partia Komuniste e Kinës dhe u bë drejtori i grupit partiak dhe sekretari i degës së partisë. Nga viti 1954 deri në vitin 1955, Qian Qichen studionte në Shkollën Qendrore të Lidhjes së Rinisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik. Nga viti 1955 deri në vitin 1963, Qian Qichen ishte sekretari i dytë, zv-shefi i zyrës së studentëve që studiojnë jashtë vendit dhe shefi i zyrës studimore i Ambasadës së Kinës në Bashkimin Sovjetik. Nga viti 1963 deri në vitin 1966, Qian Qichen ishte drejtori i Drejtorisë së Studentëve që Studiojnë Jashtë Vendit dhe drejtori i Drejtorisë së Punëve të Jashtme të Ministrisë së Arsimit të Lartë. Nga viti 1966 deri në vitin 1972, gjatë “Revolucionit Institucional”, Qian Qichen pësoi persekutim politik dhe u detyrua të punonte në Shkollën e Kuadrove “7 maj”. Nga viti 1972 deri në vitin 1982, Qian Qichen ishte këshilltari i Ambasadës së Kinës në Bashkimin Sovjetik, ambasador i Kinës në Guinea, drejtor i Drejtorisë së Shtypit të Ministrisë së Punëve të Jashtme. Në vitin 1988, Qian Qichen u bë ministri i jashtëm, sekretari i komitetit partiak, anëtari i Këshillit të Shtetit. Në vitin 1993, ai u zgjodh anëtari i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës, zv-kryeministri dhe ministri i jashtëm.

[1]