Raketa (armë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sipër majtas: raketë e drejtuar kundërtank FGM-148 Javelin pas lëshimit. Sipër djathtas: Raketa kundër anijes Harpoon e gjuajtur nga HNLMS De Zeven Provinciën (F802). Poshtë majtas: lëshimi i raketës balistike ndërkontinentale R-36M në një silo rakete sovjetike. Poshtë djathtas: raketa tokë-ajër RIM-162 ESSM në trajektore.

Në terminologjinë ushtarake, një raketë është një armë e drejtuar nga ajri, e aftë për fluturim vetëlëvizës, zakonisht nga një motor reaktiv ose motor rakete. Pra, raketat quhen gjithashtu raketa të drejtuara ose raketa të drejtuara (kur një raketë e padrejtuar më parë është bërë e drejtuar). Raketat kanë pesë komponentë të sistemit: shënjestrimin, sistemin e drejtimit, sistemin e fluturimit, motorin dhe kokën e luftës. Raketat vijnë në lloje të përshtatura për qëllime të ndryshme: raketa tokë-tokë dhe ajër-tokë (balistike, lundrimi, anti-anije, anti-nëndetëse, antitank, etj.), Raketa tokë-ajër (dhe raketa anti-balistike), ajër-ajër dhe armë kundër satelitit.

Pajisjet shpërthyese ajrore pa shtytje quhen predha nëse gjuhen nga një artileri dhe bomba nëse hidhen nga një avion. Armët e padrejtuara me avion ose raketa zakonisht përshkruhen si artileri raketash.

Historikisht, fjala raketë i referohej çdo predhe që hidhet, qëllohet ose shtyhet drejt një objektivi; ky përdorim njihet edhe sot.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]