Ramon Sanchez Lizarralde

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ramon Sanchez Lizarralde.jpg

Ramon Sanchez Lizarralde, përkthyes i shqipes, kritik letrar dhe shkrimtar spanjoll. Erdhi në Shqipëri në vitet tetëdhjetë, si ithtar i komunizmit që aderonte në Partinë Komuniste të Spanjës. Prej vitit 1990, i kushtohet tërësisht përkthimit letrar dhe bashkëpunimit me gazetat “El Mundo”, “El País”, me revistat “El Urogallo”, “Leer”, “Quimera”, “Libronet”, “Letra Internacional”, “República de las Letras”, “Revista de Libros”. Më 1993 nderohet me Çmimin Kombëtar të Përkthimit për veprën “El concert”, (Koncert në fund të dimrit) të Ismail Kadaresë. Drejtoi fondacionin që boton revistën “Vasos Comunicantes”, dedikuar vetëm përkthimit letrar. Drejtoi shoqatën e përkthyesve në Spanjë. Është bashkautor në “Libro blanco de la traducción en España” (1997), “Traducción literaria. Algunas experiencias” (2001), “Diccionario de escritores del mundo”, autor i “Cuentos populares albaneses” (1994) dhe “El agradecimiento del muerto y otras historias albanesas” (2004).

Më 2005 u nderua nga Ministria e Kulturës e Shqipërisë me “Penën e argjendtë” për kontributin në promovimin e letërsisë dhe kulturës shqiptare në Spanjë dhe botë. Mbreti Huan Carlos i Spanjës i akordoi titullin Comendador i Urdhërit për Merita Civile “për kontributin e dhënë për njohjen dhe nxitjen e miqësisë midis popujve të Shqipërisë dhe Spanjës”.