Rapier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rapier

Rapier është lloji i shpatës i hollë dhe i mprehtë me dy tehe, që ishte i popullarizuar në Evropën Perëndimore, si për përdorim civil (duel dhe vetëmbrojtje), ashtu edhe si krah ushtarak, përgjatë shekullit 16 dhe 17.

Fjala "rapier" në përgjithësi i referohet një shpate relativisht të gjatë me një dorezë të karakterizuar nga një grumbull mbrojtës i cili është i ndërtuar për të siguruar mbrojtje për atë që mban shpatën. Disa rapier historikë gjithashtu përmbajnë një teh të gjerë të montuar në një grilë tipike rapier.