Rastafari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Lëvizja Rastafari është një ideologji Afrikan me bazë shpirtërore që u ngrit në vitin 1930 në Xhamajka . Ajo është përshkruar ndonjëherë si një fe , por është konsideruar nga shumë pasuesit që të jetë një " mënyrë jetese " . [ 1 ] [ 2 ] pasuesit e tij të adhurojnë Haile Selassie I , perandori i Etiopisë ( vendosi 1930-1974 ) , disa si Jezusi në e tij Së dyti Advent , ose si Perëndia Atë . Anëtarët e rrugës Rastafari e jetës janë të njohur si Rastas , apo The Rastafari . Mënyrë e jetës është referuar disa herë si " Rastafarianism " , por ky term është konsideruar nënçmues dhe fyes nga më Rastafari , i cili , duke qenë mjaft kritik " isms " ( të cilën ata e shohin si pjesë tipike e kulturës " Babylon " ) , ka pëlqyer më shumë duke u etiketuar si një " teori " vetë . [ 3 ]

EmriRastafari është marrë nga Ras Tafari , titullin ( Ras ) dhe emrit ( Tafari Makonnen ) Haile Selassie I e para kurorëzimit . Në Amharic , ras ( fjalë për fjalë " kokë " , një titull ekuivalente etiopian për të princit ) , dhe Tafari ose " teferi " , e cila në Amharic do të thotë një njeri i cili është i tmerrshëm , ose të një hero . ' Jah ' është emri poetik dhe biblike të Perëndisë , nga një formë e shkurtuar të Jahweh ose Zotit gjetur në Psalmet 68:4 në Versionin e Mbretit Xhejms të Biblës . Shumica e pasuesit të parë Haile Selassie I si Jah ose Jah Rastafari , i cili është një mishërim i Perëndisë Atë , pra, ardhjen e dytë të Krishtit " Mesia " apo për disa vjen e Jezu Krishtit mbi tokë , si dhe të mbretit të dytë të Perëndisë të zgjedhur në tokë .

Shumë elemente të Rastafari pasqyrojnë origjinën e vet në Xhamajka dhe Etiopi, dy vende me kulturë kryesisht të krishterë . Krishterimi etiopian gjurmët rrënjët e saj të Kishës së Aleksandrisë , themeluar nga Shën Markut , dhe vazhdimin e saj të shekullit të 5 - në Kishën Kopte të Aleksandrisë . [ 4 ] [ 5 ] Rastafari mban në shumë besime hebraike dhe të krishtera dhe pranon ekzistencën e një të vetme tri- une Zot i quajtur Jah , i cili e ka dërguar djalin e tij në Tokë në formën e Jezusit ( Yeshua ) dhe e bëri vetë manifestuar si personin e Haile Selassie I. Rastafari pranuar shumë i Biblës , edhe pse ata besojnë se mesazhi i tij dhe interpretim ka qenë të korruptuar . [ 2 ]

Mënyra Rastafari e jetës përfshin tema të tilla si përdorimi shpirtërore të kanabisit [ 6 ] [ 7 ] dherefuzimit të shoqërisë degjeneruar e materializmit , shtypjes, dhe kënaqësitë sensuale , të quajtur Babylon . [ 8 ] [ 9 ] Ajo shpall Sionit , në referencë në Etiopi , si vendlindja origjinale të njerëzimit , dhe nga fillimi i mënyrës së jetës bën thirrje për riatdhesim në Sion , Tokës së Premtuar dhe qielli në Tokë . Fjalë për fjalë , duke shkuar në Etiopi fizikisht , por mendërisht dhe emocionalisht riatdhesimin e para fizike [ 10 ] [ 11 ] Rastafari edhe përqafojnë aspiratat ndryshme Afrocentric dhe Pan - afrikane shoqërore dhe politike . [ 6 ] [ 12 ]

Rastafari nuk është një mënyrë shumë të organizuar e jetës . Shumë Rastafari nuk pretendojnë ndonjë sekt apo emërtimi , dhe të nxisin njëri-tjetrin për të gjetur besimin dhe frymëzimin brenda vetes , edhe pse disa e identifikojnë fort me një nga " pallate të Rastafari " -tre më të shquar të këtyre të Nyahbinghi ,Bobo Ashanti dhe të dymbëdhjetë fiset e Izraelit . [ 13 ]

Nga fundi i shekullit të njëzetë , ndërgjegjësimi i lëvizjes Rastafari ishte përhapur në të gjithë më të madhe të botës , kryesisht përmes interesit gjeneruar nga muzikës reggae , sidomos sukses të madh ndërkombëtar të xhamajkane këngëtari / kompozitori Bob Marley . Në vitin 1997 ka pasur , sipas një vlerësimi , rreth një milion besimtarëve Rastafari në mbarë botën . [ 14 ] Në regjistrimin e Xhamajkës 2001, 24.020 anëtarë ( më pak se 1 për qind e popullsisë ) e identifikonin veten si Rastafari . [ 15 ] Burimet e tjera vlerësohet se në të viteve 2000 ata formuan " rreth 5 për qind të popullsisë " e Xhamajka , [ 16 ] apo conjectured se " ka ndoshta më shumë se 100.000 Rastafarians në Xhamajka "