Jump to content

Ratko Janev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ratko Janev (maqedonisht: Ратко Jанев) (30 Mars 1939 - 31 Dhjetor 2019) ishte një fizikan atomik jugosllav dhe anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë. [1]

Ratko Janev

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ratko Janev lindi në 30 Mars 1939 në Sveti Vrach, Bullgari. Ai ishte anëtar i Akademisë së Maqedonisë së Shkencave dhe Arteve. U zgjodh anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve nga jashtë grupit të punës më 7 tetor 1988 dhe anëtar i rregullt ka qenë deri në 16 tetor 2000. Në vitin 2004 ai mori çmimin e Kërkimit nga Fondacioni Alexander von Humboldt. [2]

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • S. B. Zhang, J. G. Wang, and R. K. Janev, Phys. Rev. Lett. 104, 023203 (2010).
 • Y. K. Yang, Y. Wu, Y. Z. Qu, J. G. Wang, R. K. Janev, and S. B. Zhang, Phys. Lett. A 383, 1929 (2019).
 • J. Li, S. B. Zhang, B. J. Ye, J. G. Wang, and R. K. Janev, Physics of Plasmas 23, 123511 (2016).
 • R. K. Janev, S. B. Zhang, and J. G. Wang, Matter and Radiation at Extremes 1, 237 (2016).
 • R. K. Janev, Atomic and molecular processes in fusion edge plasmas (Springer Science, 2013).
 • S. L. Zeng, L. Liu, J. G. Wang, and R. K. Janev, Journal of Physics B-Atomic Molecular and Optical Physics 41, 135202 (2008).
 • Y. Y. Qi, J. G. Wang, and R. K. Janev, Phys. Rev. A 78, 062511 (2008).
 • "Atomska fizika" (Atomic physics), 1972
 • (with L. Presnyakow and W.Schewelko): " Physics of highly charged ions", 1985
 • (with Detlev Reiter): "Unified analytic representation of hydrocarbon impurity collision cross sections", in: Journal of Nuclear Materials, in 2003
 • "Atomska fizika" (Atomic physics), MANU, Skopje, 2012.
 • Atomic_and_plasma_material_interaction https://books.google.com/books/about/Atomic_and_plasma_material_interaction_p.html?id=rSNRAAAAMAAJ&redir_esc=y
 • Collision Processes of Hydrocarbon Species in Hydrogen Plasmas https://www.amazon.co.uk/Collision-Processes-Hydrocarbon-Species-Hydrogen/dp/B0019T6NK2/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1349889726&sr=1-2

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Почина академик Ратко Јанев [1] (Biografia në Maqedonisht).
 2. ^ Aкадемик Ратко Јанев[2]