Jump to content

Rebelimi indian i vitit 1857

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rebelimi Indian i 1857 ishte një kryengritje e

madhe, por përfundimisht e pasuksesshme,

në Indi në 1857–58 kundër sundimit të

Kompanisë Britanike të Indisë Lindore, e cila

funksiononte si një fuqi sovrane në emër të

Kurorës Britanike. Rebelimi filloi më 10 maj

1857 në formën e një kryengritje të

sepoistëve të ushtrisë së Kompanisë në

qytetin garnizon të Meerut, 40 mi (64 km) në

verilindje të Delhit (tani Delhi i Vjetër). Më

pas shpërtheu në kryengritje dhe rebelime të

tjera civile kryesisht në fushën e sipërme

Gangetic dhe Indinë qendrore, megjithëse

incidentet e revoltës ndodhën gjithashtu më

larg në veri dhe lindje. Rebelimi përbënte një

kërcënim të konsiderueshëm për fuqinë

britanike në atë rajon dhe u përmbajt vetëm

me disfatën e rebelëve në Gwalior më 20

qershor 1858. Më 1 nëntor 1858, britanikët u

dhanë amnisti të gjithë rebelëve që nuk ishin

të përfshirë në vrasje, megjithëse ata nuk

deklaroni që armiqësitë të kenë përfunduar

zyrtarisht deri më 8 korrik 1859. Emri i saj

kontestohet dhe përshkruhet ndryshe si

Kryengritja e Sepojës, Kryengritja Indiane,

Rebelimi i Madh, Revolta e 1857, Kryengritja

Indiane dhe Lufta e Parë e Pavarësisë

  • Rebelimi indian u ushqye nga inatet e lindura

nga perceptime të ndryshme, duke përfshirë reformat shoqërore pushtuese të stilit britanik, taksat e ashpra të tokës, trajtimin përmbledhës të disa pronarëve të pasur të tokave dhe princërve, si dhe skepticizmin në lidhje me përmirësimet e sjella nga sundimi britanik. Shumë indianë u ngritën kundër britanikëve; megjithatë, shumë luftuan gjithashtu për britanikët, dhe shumica mbeti në dukje në përputhje me sundimin britanik. Dhuna, e cila nganjëherë tradhtonte një mizori të jashtëzakonshme, u bë nga të dy palët, ndaj oficerëve britanikë dhe civilëve, duke përfshirë gra dhe fëmijë, nga rebelët, dhe rebelët, dhe mbështetësit e tyre, duke përfshirë ndonjëherë fshatra të tëra, nga hakmarrjet britanike; qytetet e Delhi dhe Lucknow u shkatërruan në luftimet dhe hakmarrjet britanike.

  • Pas shpërthimit të kryengritjes në Meerut,

rebelët arritën shpejt në Delhi, sundimtari 81- vjeçar Mughal i të cilit, Bahadur Shah Zafar, u shpall Perandori i Hindustan. Së shpejti, rebelët kishin kapur pjesë të mëdha të Provincave Veri-Perëndimore dhe Awadh (Oudh). Përgjigja e Kompanisë së Indisë Lindore erdhi gjithashtu me shpejtësi. Me ndihmën e përforcimeve, Kanpur u rikuperua nga mesi i korrikut 1857, dhe Delhi nga fundi i shtatorit. Sidoqoftë, më pas u desh pjesa e mbetur e 1857 dhe pjesa më e mirë e 1858 që rebelimi të shtypej në Jhansi, Lucknow dhe veçanërisht në fshatin Awadh. Rajonet e tjera të Indisë së kontrolluar nga Kompania - provinca e Bengalit, Presidenca e Bombeit dhe Presidenca e Madrasit - qëndruan kryesisht të qetë. Në Punjab, princat Sikh ndihmuan në mënyrë thelbësore Britanikët duke siguruar ushtarë dhe mbështetje. Shtetet e mëdha princërore, Hyderabad, Mysore, Travancore dhe Kashmir, si dhe ato më të vogla të Rajputana, nuk u bashkuan me rebelimin, duke i shërbyer britanikëve, sipas fjalëve të Guvernatorit të Përgjithshëm Lord Canning, si "shpërthime në një stuhi". Në disa rajone, veçanërisht në Awadh, rebelimi mori atributet e një revolte patriotike kundër shtypjes britanike. Sidoqoftë, udhëheqësit rebelë nuk shpallën asnjë artikull besimi që parashikonte një sistem të ri politik. Edhe kështu, rebelimi provoi të ishte një pellg i rëndësishëm në historinë e Perandorisë Indiane dhe Britanike. Kjo çoi në shpërbërjen e Kompanisë së Indisë Lindore dhe i detyroi Britanikët të riorganizonin ushtrinë, sistemin financiar dhe administratën në Indi, përmes miratimit të Ligjit të Qeverisë së Indisë 1858. India u administrua më pas direkt nga qeveria Britanike në Raj i ri britanik. Më 1 nëntor 1858, mbretëresha Victoria lëshoi ​​një shpallje për indianët, të cilët megjithëse nuk kishin autoritetin e një dispozite kushtetuese, premtonin të drejta të ngjashme me ato të subjekteve të tjerë britanikë. Në dekadat në vijim, kur pranimi i këtyre të drejtave nuk ishte gjithmonë i afërt, indianët duhej t'i referoheshin qartë proklamatës së Mbretëreshës në rritjen e anulimeve të një nacionalizmi të ri.