Recesioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në ekonomi, një recesion është një tkurrje e ciklit të biznesit kur ka një rënie të përgjithshme të aktivitetit ekonomik. [1] Recesionet zakonisht ndodhin kur ka një rënie të përhapur të shpenzimeve (një tronditje e kërkesës së pafavorshme). Kjo mund të shkaktohet nga ngjarje të ndryshme, të tilla si një krizë financiare, një tronditje e tregtisë së jashtme, një tronditje e furnizimit të pafavorshëm, shpërthimi i një flluskë ekonomike, ose nga një katastrofë natyrore ose antropogjenike në shkallë të gjerë (p.sh. një pandemi). Në Shtetet e Bashkuara, ai përkufizohet si "një rënie e konsiderueshme në aktivitetin ekonomik të përhapur në treg, duke zgjatur më shumë se disa muaj, normalisht i dukshëm në PBB reale, të ardhura reale, punësim, prodhim industrial dhe shitjet me pakicë me shumicë". [2] Në Mbretërinë e Bashkuar, përcaktohet si një rritje negative ekonomike për dy tremujorë radhazi. [3] [4]

Qeveritë zakonisht reagojnë ndaj recesioneve duke miratuar politika makroekonomike ekspansioniste, të tilla si rritja e ofertës së parave ose rritja e shpenzimeve qeveritare dhe ulja e taksave .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Recession" (në anglisht). Merriam-Webster Online Dictionary. Marrë më 19 nëntor 2008.
  2. ^ "The NBER's Recession Dating Procedure". www.nber.org (në anglisht).
  3. ^ "Q&A: What is a recession?". BBC News (në anglisht). 8 korrik 2008.
  4. ^ "Glossary of Treasury terms" (në anglisht). HM Treasury. Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2012. Marrë më 25 tetor 2012.