Jump to content

Regjimenti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Simboli standard i NATO-s për një regjiment prej disa batalionesh, i treguar nga III. Forma, ngjyra dhe modeli tregojnë këmbësorinë miqësore.

Një regjiment është një njësi ushtarake. Roli dhe madhësia e tij ndryshojnë dukshëm, në varësi të vendit, shërbimit dhe/ose specializimit.

Në Evropën mesjetare, termi "regjiment" nënkuptonte çdo trup të madh ushtarësh të vijës së parë, të rekrutuar ose të rekrutuar në një zonë gjeografike, nga një udhëheqës që shpesh ishte edhe feudal në krye të ushtarëve. Mund të pritet që baronët më të vegjël të rangut të kalorësisë të mbledhin ose punësojnë një kompani ose batalion nga pasuria e tyre e banimit.

Nga fundi i shekullit të 17-të, regjimentet e këmbësorisë në shumicën e ushtrive evropiane ishin njësi të përhershme, me afërsisht 800 burra dhe të komanduar nga një kolonel.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]