Rene laennec

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

René Laennec Nga Wikipedia , Enciklopedia e Lirë René Laennec

René Laennec I lindur 17 shkurt 1781 Quimper , France Vdiq 13 gusht 1826 Ploaré , France Shtetësia France Kombësia Frëngjisht I njohur për shpiku stetoskop René - Théophile - Hyacinthe Laennec [ 1 ] ( frëngjisht : [ laɛnɛk ] , 17 shkurt 1781 - 13 gusht 1826 ) ishte një mjek francez . Ai shpiku stetoskop në 1816 , ndërsa punonte në Hôpital Necker dhe pioneered përdorimin e saj në diagnostikimin e kushteve të ndryshme gjoks . Ai u bë një lektor në Collège de France në 1822 dhe profesor i mjekësisë në 1823 . Emërimet e tij përfundimtare ishin ajo e shefit të klinikës mjekësore në Hôpital de la Charité dhe profesor në Collège de France . Ai vdiq nga tuberkulozi në 1826 . Përmbajtja [ hide ] 1 Jeta e hershme dhe të personalitetit 2 Shpikja e stetoskop 3 Kontributet e tjera mjekësore 4 Legacy 5 monumentet Laennec -së në Paris 6 Referimet Jeta e hershme dhe personalitet [ edit]

Laennec ka lindur në Quimper ( Brittany ) . Nëna e tij vdiq nga tuberkulozi kur ai ishte pesë ose gjashtë , dhe ai shkoi për të jetuar me të e tij të madh - xhaxhaiAbbé Laennec ( një prift ) . Në moshën dymbëdhjetë vjeçare ai vazhdoi të Nantes , ku xhaxhai i tij , Guillaime - François Laennec , ka punuar në fakultetin e mjekësisë në universitet . Laennec ishte një student i talentuar , ai mësoi anglisht dhe gjermanisht , dhe filloi studimet e tij mjekësor nën drejtimin e xhaxhait të tij . Babai i tij ( avokat ) më vonë dekurajuar atë nga duke vazhduar si një mjek dhe René pastaj kishte një periudhë kohore ku ai mori shëtitje të gjata në vend , kërcenin , studiuar greqisht dhe shkroi poezi . Megjithatë , në 1799 ai u kthye për të studiuar . Laennec studioi mjekësi në Paris sipas disa mjekëve të famshëm , duke përfshirë Dupuytren dhe Jean - Nicolas Corvisart - Desmarets . Atje ai u trajnuar për të përdorur të shëndosha si një ndihmë diagnostik . Corvisart mbrojti ri- futjen e perkusion gjatë Revolucionit Francez . Laennec ishte një katolik i devotshëm . Ai u vuri në dukje si një njeri shumë i sjellshëm dhe bamirësi të varfërit u bë proverbial . [ 2 ] Shpikja e stetoskop [ edit ]

Laennec shkroi traktat klasik De l' dëgjim të ndërmjetësojnë , të botuar në gusht 1819 [ 3 ]parathënie lexon . : Në 1816 , unë u konsultuar nga një grua e re u munduar nën simptoma të përgjithshme të zemrës sëmurë , dhe në rastin e së cilës trokitje dheaplikimit të dorës ishin pak dobi për shkak të shkallës së madhe të plotësi. Metoda të tjera të përmendur vetëm [ dëgjim drejtpërdrejtë ] duke u dhënë të papranueshme nga mosha dhe gjinia e pacientit , I ndodhur për të sjell ndër mend një fakt të thjeshtë dhe të njohur në akustikë , ... dallueshmëri e madhe me të cilën ne e dëgjojmë zeroja e një gjilpërë me kokë në një fund të një copë druri në aplikimin veshin tonë në tjetrin . Menjëherë , në këtë sugjerim , unë mbështjellë një fashikull letër në një lloj cilindër dhe aplikuar një fund të saj në rajonin e zemrës dhe të tjera në veshin tim , dhe nuk ishte pak i befasuar dhe të kënaqur për të gjetur se unë mund në këtë mënyrë perceptojnë veprimin e zemrës në një mënyrë shumë më të qartë dhe të dallueshme se unë kam qenë ndonjëherë në gjendje të bëjë me aplikimin e menjëhershëm të veshin tim . Laennec kishte zbuluar sestetoskop e re ishte superiore me metodën e përdorur zakonisht e vendosur veshin mbi gjoks , veçanërisht në qoftë se pacienti ka qenë mbipeshë . Një stetoskop gjithashtu shmangur ndrojtjen e vendosjes veshin kundër gjoks të një gruaje .


Vizatimi i parë i një stetoskop , 1819


Një stetoskop moderne Laennec është thënë se ka parë nxënësit duke luajtur me të gjatë , shkopinj uritur në ditët e shpie deri në risinë e tij . [ 4 ] Fëmijët mbajtën veshin që të një fund të shkop , ndërsa fundi i kundërt është gërvishtem me një gjilpërë ,shkop transmetuar dhe përforcohet zeroja . Aftësitë e tij si flautist gjithashtu mund të ketë frymëzuar atë . Ai ndërtoi instrumentin e tij të parë si një 25 cm me 2.5 cm cilindër i uritur prej druri , të cilën ai më pas i rafinuar për të përbëhej nga tre pjesë të ndashëm . Puna e tij klinike e lejuan atë të ndjekin pacientët gjoks nga afër në tryezën e autopsisë . Prandaj ai ishte në gjendje të lidhen tingujt kapur nga instrumentet e tij të re me ndryshime specifike patologjike në gjoks , në fakt qënë udhëheqës një mjet të ri jo - invazive diagnostike . Laennec ishte i pari për të klasifikuar dhe për të diskutuar rales termat, rhonchi , crepitance , dhe egophony - . Termat që mjekët tani përdorin në baza ditore gjatë provimeve fizike dhe diagnozat [ 4 ] Në shkurt 1818, ai paraqiti rezultatet e tij në një bisedë në Académie de Médecine, më pas botuar konkluzionet e tij në 1819 . Laennec shpikur dëgjim frazë ndërmjetësojnë ( të dëgjuarit i tërthortë ) , në krahasim me praktikën popullor në kohën e vendosjes së drejtpërdrejtë të veshin në gjoks ( dëgjim të menjëhershme ) . Ai e quajti instrument i tij e stetoskop , nga stethos ( gjoks ) , dhe SKOPOS ( provim ) .


Një nga stethoscopes origjinale përkasin Rene Théophile Laennec bërë nga druri dhe bronzi Jo të gjithë mjekët të gatshme përqafuan stetoskop re . Edhe pse New England Journal e Mjekësisë raportuar shpikjen e stetoskop dy vjet më vonë , në 1821 , si vonë si 1885 një profesor i mjekësisë tha , "Ai që ka veshë për të dëgjuar , le të përdorë veshët e tij dhe jo një stetoskop . " Edhethemelues i Shoqatës Amerikane Heart , LA Connor (1866-1950) mbante një shami mëndafshi me të për të vendosur në mur të gjoksit për dëgjim veshit. [ 5 ] Laennec shpesh referohet si stetoskop " cilindër ", dhe ndërkohë që i afrohej vdekjen vetëm pak vite më vonë , ai la trashëgim stetoskop e tij për të nipit të tij , duke iu referuar asaj si " trashëgimia më e madhe e jetës sime . " Stetoskop modern binaural me dy copa vesh u shpik në 1851 nga Arthur leared . George Cammann përsosur dizajnimin e instrumentit për prodhimin komercial në 1852 , e cila është bërë standard që ndonjëherë. Kontributet e tjera mjekësore [ edit ]


Laennec auscultates një pacient para studentëve të tij Ai zhvilluar të kuptuarit e peritonit dhe të kesh . Edhe pse sëmundja e cerozë ishte i njohur , Laennec dha cerozë emrin e saj , duke përdorur fjalën greke ( kirrhos , Tawny ) që referuar të kuqërremë , nodules verdhë karakteristike e sëmundjes . Ai origjinën e melanoma gjatë dhe e përshkroi metastaza të melanoma në mushkëri . Në vitin 1804 , ndërsa ende një student mjekësore , ai ishte personi i parë për të leksion në melanoma . Ky leksion u botua më pas në 1805 . Laennec fakt përdorur termin e ' melanose ,' të cilën ai rrjedh nga greqishtja ( mela , Melanit ) për " të zezë . " Gjatë viteve , ka pasur shkëmbime të hidhura mes Laennec dhe Dupuytren , të kundërshtuar fundit se nuk kishte përmendur të punës së tij në këtë fushë dhe roli i tij në zbulimin e saj . Ai gjithashtu studioi tuberkulozit . Rastësisht , nipi i tij , Mériadec Laennec , thuhet të ketë diagnostikuar tuberkulozit në Laennec përdorur stetoskop Laennec -së . [ 4 ] [ 6 ] Laennec mbrojti vëzhgim objektiv shkencor . Profesor Benjamin Ward Richardson thuhet në Dishepujt e Aeskulapiusit se " studenti e vërtetë e mjekësisë lexon traktat Laennec mbi dëgjim ndërmjetësojë dhe përdorimi i stetoskop një herë në dy vjet të paktën për aq kohë sa ai është në praktikë . Ajo renditet me punën origjinale të Vesalius , Harvey dhe Hipokrati . " [ 7 ] Trashëgimia [ edit ]


René Laennec , pikturuar nga Paul Dubois në vitin 1854 . Cerozë Laennec -së i referohet në shfaqjen e mëlçisë rilindur , i përbërë nga lobules vogla ndarë nga një , gjobë ind fijor ; trombo Laennec është një trombo antenatal në zemër Perlat Laennec -së i referohen pështymë prodhuar nga asthmatics . Shushurimë Hamman -së , i njohur edhe si simptomë Laennec - Hamman , Laennec - Müller - von Bergmann - Hamman simptomë , ose kriza e Hamman është një tingull crunching dëgjuar mbi precordium shkak të emfizemë spontan mediastinumit . Në Université Claude Bernard Lyon 1 një nga katër shkollat ​​mjekësore është emëruar pas Laennec . Monumentet Laennec -së në Paris [ edit ]

Në murin e jashtme e " Hôpital Necker - Enfants Malades " , ku Laennec shkroi dëgjim të ndërmjetësojë , në afërsi të hyrjes së spitalit në 149 , Rue de Sevres , ka një tabletë përkujtimore mermeri me një portret i gdhendur Laennec dhe ky mbishkrim : " dans cet Hôpital Laennec découvrit l' dëgjim . 1781-1826 " . Disa nga ndërtesat më të vjetra të spitalit mund të shihet në të njëjtën para të kësaj zone të madhe dhe moderne mjekësore .

Hyrja në Rue de Sèvres

 

Tabletë përkujtimore Laennec -së

 

Një prej ndërtesave të vjetra të spitalit

Rene - Théophile - Hyacinthe Laennec (1781-1826) me stethoscope.jpg René - Théophile - Hyacinthe Laennec (1781-1826) me stetoskop

  Rene - Théophile - Hyacinthe Laennec (1781-1826) teza Titulli page.jpg De l' ndërmjetësojë dëgjim .... Paris : J.-A. Brosson et J.-S. Chaude , 1819.

  Rene - Théophile - Hyacinthe Laennec (1781-1826) Vizatime stetoskop dhe lungs.jpg De l' ndërmjetësojë dëgjim .... Vizatimet e stetoskop dhe mushkërive .

  Rene - Théophile - Hyacinthe Laennec (1781-1826) Vizatimet lungs.jpg sëmurë De l' dëgjim të ndërmjetësuar ... Shumica e targave në librin e tij të ilustruar mushkërive sëmurë si bëjnë këto katër imazhe që janë në përputhje me mushkëri të prekura nga tuberkulozi .

Referimet [ redaktoni ]

Hidhen up ^ Ndërsa disa burime të përdorur alternative drejtshkrimi Laennec ,forma korrekte është Laennec , pa diaraesis , që nuk përdoret në emra Breton . Ai nuk e ka përdorur diaraesis në nënshkrimin e tij . Hidhen up ^ " Enciklopedia katolike : Renee - Théophile - Hyacinthe Laennec " . Marrë 2007-10-11 . Hidhen up ^ Laennec , rth ( 1819 ) , De l' dëgjim ndërmjetësojë ou Traité du diagnostike des des sëmundjet Poumons et du coeur , Paris : Brosson & Chaudé . Titulli i plotë i këtij libri , shpesh të referuara si " traktat " është : De l' dëgjim ndërmjetësojë ou Traité du diagnostike des des sëmundjet Poumons et du coeur (On ndërmjetësojë dëgjim apo traktat mbi diagnostikimin e sëmundjeve të mushkërive dhe zemrës ) . ^ Shko deri në : një Scherer b c , John R. (2007) . " Para MRI kardiak : Rene Laennec (1781-1826) dhe shpikjen e stetoskop " . Kardiologji Gazeta 14 ( 5 ) : 518-519 . PMID 18.651.515 . Nxjerrur më 9 dhjetor 2008.