Reniumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Reniumi është një element kimik me simbolin Re dhe numrin atomik 75. isshtë një metal tranzicion i rreshtit të tretë në ngjyrë të argjendtë, gri, i rëndë, në grupin 7 të sistemit periodik. Me një përqendrim mesatar të vlerësuar prej 1 pjesë në miliard (ppb), reni është një nga elementët më të rrallë në koren e Tokës. Reni ka pikën e tretë më të lartë të shkrirjes dhe pikën e dytë më të lartë të vlimit të çdo elementi të qëndrueshëm në 5903 K. [4] Reniumi i ngjan kimikisht manganit dhe teknekiumit dhe merret kryesisht si një nënprodukt i nxjerrjes dhe rafinimit të xeheve të molibdenit dhe bakrit. Renium tregon në përbërjet e tij një larmi të gjerë të gjendjeve të oksidimit që variojnë nga −1 deri +7.

Zbuluar në 1908, rheniumi ishte elementi i dytë i fundit i qëndrueshëm për t'u zbuluar (hafniumi i fundit). Ajo u emërua pas lumit Rhine në Evropë.

Supeliazhet e rezenit me bazë nikeli përdoren në dhomat e djegies, tehu i turbinës dhe gypat e shkarkimit të motorëve jet. Këto lidhje përmbajnë deri në 6% renium, duke e bërë ndërtimin e motorit jet përdorimin më të madh të vetëm për elementin. Përdorimi i dytë më i rëndësishëm është si katalizator: reniumi është një katalizator i shkëlqyeshëm për hidrogjenizimin dhe izomerizimin dhe përdoret për shembull në reformimin katalitik të naftës për përdorim në benzinë ​​(procesi i rheniformimit). Për shkak të disponueshmërisë së ulët në lidhje me kërkesën, reni është i shtrenjtë, me çmimin që arriti një lartësi të të gjitha kohërave në 2008/2009 prej 10.600 dollarë amerikanë për kilogram (US $ 4800 për paund). Për shkak të rritjeve në riciklimin e reniumit dhe një rënie të kërkesës për rhenium në katalizatorë, çmimi i reniumit ka rënë në US $ 2,844 për kilogram (1,290 $ US për kile) që nga korriku 2018.